Регистрация

Любопитни факти за палачинката

16 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 2457
Любопитни факти за палачинката

Любопитно за палачинките и забавни рекорди с палачинки.

 

Палачинките са любима закуска на поколения българи. В световен мащаб палачинките са сред най-популярната храна, като се срещат в различни форми и размери, с разнообразна плънка и начин на сгъване, с характерни брашна от екзотични или типични източници. Могат да бъдат сладки, солени, люти, разгърнати, прихлупени, на вързопчета и пакетчета, постни, изпълнени с месо, дебели и тънки, големи и малки. Спретват се за закуска, десерт, основно, предястие и определено имат дълга история. Любопитни факти за палачинките събира сайтът Just Fun Facts – а ето и някои от интересните аспекти на любимата закуска.

Вижте как си направихме домашни малки бананови палачинки.

Празнува се Ден на палачинката. За съжаление нито е известно от коя година датира празника, нито пък си има точна дата. Денят на палачинката се пада 47 дни преди Великден. Измислен е в миналото, за да се употребят останалите яйца и мляко преди Великия пост. Празникът е познат още под името Марди гра и се пада между 3-ти февруари и 9-ти март. Макар че днес не се чества официално в България, в редица европейски страни се спретват състезания с палачинки. Във Великобритания например в Деня на палачинката се употребяват около 52 милиона яйца – с 22 милиона повече от средностатистическата бройка за ден.

Табиетлийска рецепта за солена палачинка с кашкавал и кисели краставички в доматен сос.

Палачинките и Гинес. В Книгата с Рекордите на Гинес могат да се срещнат какви ли не щуротии, ала не съществува рекорд по най-много изядени палачинки. Така че тестеното изделие не се консумира със спортна злоба. За сметка на това обаче съществуват записани рекорди с палачинки. Американецът Рос Маккърди е първенец по най-много направени палачинки за 1 час от сам човек. Той успял да приготви 1092 идеални палачинки. Дийн Гулд записва името си с 349 обръщания без разкъсване на една палачинка за 2 минути. Най-голямата палачинка в света е приготвена в САЩ през 1994 г. Тя е с внушителното тегло от 3 тона и с диаметър 15 метра. Пак в страната на янките през 2010 г. е поставен и рекордът за най-високо хвърляне на палачинка – 9,47 метра.

Рецепта за традиционните бългаски палачинки с кисело мляко.

Коя е най-скъпата палачинка в света? 800 лири или 1816 лв. струва порция палачинки в ресторант Опус в Манчестър. Не си представяйте обаче бабините палачинки с натрошено сирене или мармалад. Тези деликатеси са тънки и фини изделия от благородни брашна, които се сервират в компанията на омар, трюфели и хайвер, съпътствани от чаша пенливо розово вино. Гастрономи и ценители с дебели портфейли са на мнение, че вкусът и красотата на блюдото си заслужава цената.

Домашни солени палачинки с шунка и кашкавал.

Палачинките са калорични. Макар и полезни поради липсата на добавени набухватели, готвенето с малко мазнина и наличието на висококачествен яйчен протеин, порция от тези вкусни изделия е между 450 и 520 калории в зависимост от добавките. Ето как една обикновена закуска пълни тялото с ¼ от общия брой калории за деня. Това е и причината палачинките да се хапват по-рядко на вечеря, когато е добре да се консумира лека храна.

Пържените палачинки на тъщата на Чико.

История на палачинките. Открити са данни за приготвянето на палачинки от разбити яйца с добавка на течност и смлени зърна още преди 12 000 години. Древногръцки поеми от V век пр. Хр. разказват за направата на плосък хляб от счукани на камък зърна с разбити яйца и подправки. Това са първите писмени сведения за готвене на палачинки. Първата рецепта за палачинки в готварска книга се появява през 15-и век. През 1454 г в британския град Олни се организира масово бягане с палачинки. Празникът се чества и до днес. Шекспир също обичал палачинки – в две от произведенията му се споменава плоският яйчен хляб – „Както ви се харесва“ и „Всичко е добре, когато завършва добре“.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шеф Силвена Роу разкрива тайните на наистина пухкавите палачинки

Домашни палачинки с извара, бакпулвер и бити белтъци напомнят за пищен облак в чиния.   виж още »

Една завладяваща история с пица, любов и... Гинес

Разказ по действителен случай за едно момче, което наистина обожава пицата като храна. виж още »

Този уикенд: Да си направим палачинки

Сладки и солени палачинки предизвикват апетита на малки и големи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта