Регистрация

Шарен дъжд в чаша – олио, вода и боя за страхотна украса

31 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2591
Шарен дъжд в чаша – олио, вода и боя за страхотна украса

Бълбукаща украса с шарени балончета или дъжд от цветове, затворен в кана – две страхотни идеи за домашна украса на парти или романтична вечеря.

 

Шареният дъжд е поредната модерна хрумка на нечий разкрепостен ум, която може да вкара доза креативизъм и настроение в домашната украса. Най-общо декорацията представлява шарени капки боя, които бавно се отделят и се спускат в съд с вода или изплуват от дъното към повърхността под формата на балончета, оставяйки красива цветна нишка след себе си. Много е ефектно и никак не е трудно за направа. За съжаление обаче действието му продължава най-много половин час.

 

Шарен дъжд, който вали отгоре. За целта ви трябват около 200-300 мл олио, няколко различни цвята боя за храна в течен вариант, пипета, (ако боите не са с вграден дозатор за капки), дървена клечка за разбъркване (шиш), и стъклен съд с вода. Колкото по-тясно е гърлото на стъкления съд, толкова по-дълго ще продължи ефектът, но и толкова по-бавно ще се случва. Препоръчваме кана за забавния експеримент.

 

Шарен дъжд за украсаКак се прави украса от олио, вода и боя? В стъклена чаша изсипвате олиото и добавяте в него капки от различните цветове боя. Те ще се запазят цели. След това бъркате с шиша, докато се получат по-малки капчици. В този момент разполагате с емулсия – смесване на две вещества, при което молекулите на отделните съставки НЕ проникват една в друга. Сега остава да изсипете олиото с шарени мехурчета в стъкления съд с вода на стайна температура. И красотата започва. Топчетата боя преминават през олиото, защото са по-тежки. Спускат се във водата, но понеже външността им е омазнена, се разтварят бавно докато падат към дъното на каната. И в този момент отделят красиви цветове в различна наситеност. Уникално е за наблюдение.

 

Шарен дъжд на балончетаБълбукащи шарени топчета в чаша с аспирин. Това е подобен на дъжда вариант, но този път цветните балончета тръгват от дъното на съда и се изкачват до повърхността. Този трик трае по-кратко. За целта в стъклена винена чаша сипете олио на 70% от съда (на око; не е нужно да мерите). Долейте с вода, която е по-тежка и ще падне на дъното. След това сипете няколко капки боя за храна, които ще преминат през олиото и ще паднат при водата и на финала пуснете две таблетки обикновен аспирин – не е нужно да използвате къкрещите упсарини или други подобни. След половин минута аспиринът ще започне да създава газировка, изстрелваща боята нагоре в съда. При преминаването през водата, която е малко, капката ще се запази цяла, а попадайки в олиото, ще започне бавното си шарено движение, което е много красиво за наблюдение.

 

Ако направите някоя от тези арт изящества в дома си, споделете на фейсбук страницата ни личните си резултати с коментар, снимки и добро настроение.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо бананите плашат мишките

Мишките се страхуват от банани. Но само мъжките и най-много мъжките девствени мишки.   виж още »

Домашна украса от мандарини

Накарайте дома си да заухае на цитруси с няколко оригинални идеи. виж още »

Арсенал от хитринки за домакини

Съвети за порести палачинки, свежи зеленчуци, цитруси – богати на сокове... и още нещо. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта