Регистрация

Арсенал от хитринки за домакини

15 Jul 2013   /     /   Видяна: 4706
Арсенал от хитринки за домакини

Съвети за порести палачинки, свежи зеленчуци, цитруси – богати на сокове... и още нещо.

Малките идеи понякога се оказват големи помощници при справянето с рутинните задължения. Затова ние от kulinarno.bg ще ви запознаем с 10 тествани трика в кухнята, които могат да ви дойдат ненадейно на помощ, докато се морите над печката. Вижте ги:

1. Пастата няма да извира от тенджерата ви, ако преди да сипете водата, намазните стените й.

2. Опитите ви да намачкате чесън ще се овенчаят с по-добър успех и по-малко залепнал зеленчук върху съдовете, ако преди това овъргаляте скилидките в сол. Ако искате да го обелите по-лесно – пуснете скилидките за 10-15 сек. в микровълновата.

3. Ще се радвате на хрупкав домашен чипс, ако преди да нарежете картофите, ги поставите в съд с вода за 40-тина мин. Чипсът ви ще се получи с перфектна заливка ако разтопите на водна баня масло, а в него разтворете сух бульон или добавите няколко щипки сол и червен пипер. Любителите на пикантния вкус могат да сложат и лют пипер. Залейте с получената смес вече изпържените картофи.

4. Ако купувате лимони, за да използвате сока им, ще се радвате на 1/3 повече от плодовия елексир, ако оставите цитрусите да престоят едно денонощие в съд с вода.

5. По-пухкаво картофено пюре ще имате, ако добавите щипка сода към картофите, преди да ги намачкате. За по-пръхкав варен ориз, добавете лъжица оцет към водата.

6. За да направите блат или кекс с ядки, които да бъдат равномерно разпределени между тестото, преди да ги изсипете в сместа, ги затоплете и овъргаляйте в брашно. Така няма да паднат на дъното.

7. Преди да изсипете разбитите яйца за застройка на супата, сипете няколко лъжици от бульона в съда с яйцата. Така те няма да се пресекат заради температурната разлика.

8. Ако готвите старо говеждо месо и се притеснявате, че крайният резултат може да е жилав, мариновайте мръвките в топъл силен зелен чай – освен че ще станат крехки, ще придобият апетитен екзотичен ненатрапчив мирис.

9. Ако искате домашните ви палачинки да станат порести като катми, сипете към сместа щипка сода, малко бира или газирана вода – ефектът ще ви изненада приятно.

10. Противно на очакванията ви зелените листни зеленчуци губят свежестта си, ако ги напръскате с вода и ги приберете в хладилника. Постарайте се те да са сухи и да не бъдат в наилонови или пластмасови опаковки, преди да ги сложите на хладно.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шарен дъжд в чаша – олио, вода и боя за страхотна украса

Бълбукаща украса с шарени балончета или дъжд от цветове, затворен в кана – две страхотни идеи за домашна украса на парти или романтична вечеря. виж още »

Пет практични хитринки в кухнята

Как да свалите зърната от варена царевица. как се мият и отцеждат листни зеленчуци, как се реже голямо количество варени яйца, как се реже киви с микс виж още »

10 трика от шапката на готвача

Кулинарни хитринки и практични готварски съвети, които всеки готвач трябва да знае. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта