Регистрация

Защо бананите плашат мишките

01 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 821
Защо бананите плашат мишките

Мишките се страхуват от банани. Но само мъжките и най-много мъжките девствени мишки.

 

След популярния страх на котките от краставиците, станал обект на множество забавни клипчета в социалните мрежи, нова животинска фобия от храна тепърва се очертава като мода както в науката, така и в хумористичните кратки видеа с животни. (Вижте научното обяснение защо котките се страхуват от краставици). Оказва се, че мишките изпитват страх от банани. Но не всички мишки, а само мъжките. Най-податливи на новооткритата фобия са мъжките девствени мишки. Експертите, направили откритието, цитирани от British Metro, имат и точно обяснение за любопитното явление.

В какво се изразява страхът на мишките от банани? Изследователите забелязали, че мъжките мишки вдигат адреналина и кръвното си налягане при поставяне на парчета банан в клетката. Изследвали явлението с етерично масло от банан, чиято миризма била по-концентрирана от тази на пресния плод. Мишките ставали особено нервни, а най-изплашени и с най-покачен пулс в състояние на стрес се оказвали мъжките девствени мишки. Женските мишки не проявяват никакви реакции към банан или бананово масло в близост до себе си. Екипът от учени от университета Макгил в Монреал, отчел странното явление, успял да го обясни.

Ти не си мишка, затова смело опитай това вкусно домашно смути с ягоди и банани.

За мъжките и женските мишки. Изследователите обясняват, че мишките не образуват семейни двойки и в повечето случаи майката сама отглежда своите рожби. През това време обаче мъжките мишки надушват къде има котило. Те отиват, за да убият малките и по този начин да принудят женската да се чифтоса отново – респективно с тях този път. Ето как най-силните мъжкари продължават собственото си поколение за сметка на това на опонентите си. Но за да защити рожбите си, женската изпуска определена миризма, уловима за нюха на ухажорите. Тя се съдържа в урината и представлява съединението n-пантилацетат. То кара мъжките да се почувстват особено тревожни и застрашени и по този начин неагресивно ги изгонва от дома на майката и бебетата.

Защо мишките се страхуват от банани? Оказва се, че бананът съдържа n-пантилацетат и дава сигнал на четириногите мъжки гризачи за опасност. И докато мозъкът на мишките ставали бащи, се е сблъсквал с миризмата, която причинява стрес, то младите екземпляри единствено се доверяват на първичния си инстинкт за оцеляване, надушвайки смъртна опасност от непознат вид. Ето защо юношите реагират така панически при наличието на банани. А с какво ще помогне откритието на човечеството и планетата – тепърва се очаква да разберем.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Магейрокофобия – защо ме е страх да готвя?

Какво представлява страхът от готвене, на какво се дължи притеснението от приготвяне на храна и как се лекува?   виж още »

Шарен дъжд в чаша – олио, вода и боя за страхотна украса

Бълбукаща украса с шарени балончета или дъжд от цветове, затворен в кана – две страхотни идеи за домашна украса на парти или романтична вечеря. виж още »

Защо котките се плашат от краставици?

Какво предизвиква в котките панически страх от краставици и защо не бива да се прекалява с шегите към домашния любимец.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта