Регистрация

Четирите основни типа зехтин според производството

28 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3285
Четирите основни типа зехтин според производството

Каква е разликата между обикновения зехтин, зехтина Virgin и Extra virgin и кой зехтин е най-добър?

Зехтинът е по-полезен от олиото, но високата му цена, както и промяната на качествата му след нагряване над 216 градуса го прави непълноценен заместител на широко използваната у нас слънчогледова мазнина, която е и една от основните стоки в потребителската кошница на българина. Националната ни кухня, завещана от предците, не включва зехтин, но олио се слага в почти всички емблематични рецепти – баница, шкембе чорба, гювеч, пържени кюфтета, мекици, дори когато печем свинско с картофи, бабите са ни учили „да ливнем малко мазнинка“. Ами салатите от едно време – в някои от тях отсъства традиционната подправка оцет, но олио – винаги се слага.

В последните години множество проучвания от цял свят доказват колко е вредна консумацията на олио, излязла от минималните граници на нормалното, но българинът сякаш е свикнал на вкоренената му от години традиция и все още не обръща внимание на здравето си дотолкова, че да замени слънчогледовата мазнина с по-здравословна алтернатива.

От скоро обаче се наблюдава завишено търсене на зехтин в България, като статистиката сочи, че през 2011 г. консумацията на зехтин на глава от населението е скочила десеторно за десет години, като сега годишно се падат по 200 мл на човек в сравнение с 2001 г., когато са били едва 20 мл. Явно „зехтинената кампания“ има ефект, но все още недостатъчен, че да гарантира драстичното повишаване в здравословния начин на хранене на нацията, от която всеки за година „изгълтва“ по 5 литра олио.

Увеличеното търсене на зехтин логично повишава и вноса на продукта, който днес на щандовете в по-големите хранителни магазини се появява в десетки разновидности, опаковки и имена. Най-често в България зехтин се използва за овкусяване на салати и рибни ястия, където маслинения екстракт се употребява непреминал термична обработка. Дали заради по-доброти си вкусови качества или от здравословни съображения, нашенецът се съгласява да плати тройно за мазнина, но идва и въпросът – кой зехтин да избера от огромния репертоар в магазина.

Затова ние от kulinarno.bg ще ви обясним каква е разликата между отделните видове маслинена мазнина и коя от тях е най-добре да изберете, ако наистина искате да сипете в салата си няколко капки здраве.

Четирите основни типа зехтин са Extra virgin olive oil, Virgin olive oil, Olive oil и Pure olive oil. Всички те се правят по установена технология от маслини, но процесът на достигане до мазнината е различен и някои от тях са вторични продукти, лишени в голяма степен от полезните си качества.

1. Extra virgin olive oil е най-добрата маслинена мазнина, която можете да си купите. Произвежда се чрез процес на студено пресоване, който успява да запази целия потенциал от полезни вещества на плода. Зехтинът е изключително полезен и се усвоява изцяло от организма.

2. Virgin olive oil – След като от маслините бъде извлечен Extra virgin, остатъчният продукт преминава през второ студено пресоване, което води до появата на този зехтин. В него все още има здравословни ингредиенти, които обаче са по-малко. Вкусът също е различен, но поне зехтинът се извлича без употребата на химикали и вредни добавки.

3. Olive oil също се прави от отпадъчни компоненти на Extra virgin, но тук се запазват още по-малко от здравословните съставки. Плюсът на тази мазнина е, че не се добавят химични катализатори и други вещества, които тялото не би желало да приема.

4. Pure olive oil е най-ниския клас, в който вече се използват химикали и въпреки че отново преминава през процес на студено пресоване, съдържа много малко полезни компоненти. Начинът му на извличане обаче не претендира да бъде здравословен.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-препълнените с вредно палмово масло храни

Къде хранителната индустрия влага най-много хидрогенирани палмови мазнини и кои храни да не си купуваме в приготвен вариант?   виж още »

Здравословно пържене с виокоолеиново олио и студено пресовани мазнини

Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни?   виж още »

Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта