Регистрация

Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

28 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 2504
Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд.

Доскоро „цивилизованият“ европеец гледаше с насмешка и погнуса на азиатските и южноамериканските практики за похапване на насекоми, но днес вече пипалца и краченца се настаняват и в насъшния на модерния човек, информира Дневник. Напук на пържените скакалци и панираните бразилски хлебарки, финландска фирма обяви, че стартира продажбата на хляб с щурци.

Хлябът с щурци е полезен продукт с високо съдържание на протеин, обясняват създателите от Fazer във видео в youtube, където представят своя нов продукт. Специалистите успокояват, че консумацията на типа буболечки, използван в насъшния, не крие рискове за здравето, дори напротив – зарежда с много повече позитиви, отколкото хапването на обикновен хляб. Те се дължат на висококачествения протеин, който съдържат щурците. В комбинация с алтернативи на бялото брашно, продуктът се превръща в една здравословна и питателна храна, от каквато човечеството има нужда днес.

Хлябът вече се продава в 11 пекарни в района на Хелзинки. От Fazer съобщават, че имат патент върху рецептата за приготвянето на този насъщен преди повече от година. Единствено издаването на разрешителни ги е забавило с пускането на продукта в хранителната верига. Цената му е 3,99 евро, като за сравнение хляб от същия грамаж в района на финската столица струва с 1 до 2 евро по-малко в зависимост от качеството.

Как се прави хляб с буболечки? Трудно е да се постигне в домашни условия, защото ядливите щурци, които фирмата използва, се омъртвяват и изсушават предварително, а след това се стриват на брашно. Така техния вкус почти не се усеща, но полезните вещества от телата им попадат в човешкия органзъм. Брашното от щурци се смесва с други брашна, от които се правят хлябове. То почти не променя цветя, а запознатите с вкусовите му качества коментират, че не откриват разлика. Изчислено е, че в един хляб присъстват около 70 щуреца.

Щурците тепърва навлизат като хранителен продукт в модерния свят. От пекарните Fazer обещават, че до края на първата третина на идната година вече всичките им 47 заведения ще прадлагат иновативния хляб. Производителите обясняват, че за момента купуват вносни ядливи щурци, но перспективно обмислят да създадат собствени ферми за полезните животинки. Консумацията на ядливи насекоми преживява пик в световен мащаб, след като над 2 милиарда души са опитали под различна форма на ястия над 1900 буболечки само за 2016-а година. Нараства и броя на специализирани производители на хранителни насекоми, както и фермите, в които предвидените за храна на човечеството екземпляри се отглеждат.

(На снимката можете да видите как реално изглежда иновативният хляб и да прецените има ли разлика с насъщния, който купувате у дома си.)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Жабата като храна за човека

Кои жаби се ядат, качества на жабешкото месо и как се готвят жаби и жабешки бутчета?   виж още »

Крил – храна за риби на човешката трапеза

Продукти от водни безгръбначни претендират за полезна и достъпна храна на бъдещето.   виж още »

Масло от ларви заменя вредните палмови мазнини

Иновативната мазнина от буболечки е полезна, евтина и лесна за производство, но вкусът ѝ не позволява да бъде добавяне в големи дози в храната.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта