Регистрация

Най-препълнените с вредно палмово масло храни

29 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 2372
Най-препълнените с вредно палмово масло храни

Къде хранителната индустрия влага най-много хидрогенирани палмови мазнини и кои храни да не си купуваме в приготвен вариант?

 

Животът в модерните общества днес е подреден така, че на жената почти не остава време да бъде пълноценна домакиня. Затова хранителната индустрия отговаря на заетите дами като предлага готови за консумация продукти на примамливи цени и с неустоим вкус. Ето как часовете над печката се заменят с едно бързо минаване през близкия супермаркет. След пазаруването вечерята е готова, децата разполагат с лакомства, а мъжете с мезета – всичко това е направено за половин час на сходна финансова стойност с тази, ако се купят суровини и се сготвят вкъщи. Но тук има една уловка – зад целия пленителен вкус и неустоима визия се крият вредни съставки и добавки, които правят безсилни дори и професионалистите кулинари да постигнат този апетитен и радващ окото краен ефект. А сред най-опасните за здравето са модерните и широко използвани рафинирани и хидрогенирани палмови мазнини. Те остават практически завинаги в организма, затлачвайки го до края на дните. Къде се съдържат най-много вредни палмови масла, описва foodpanda, категоризирайте 5-те продукта с най-високо съдържание на палмово масло.

1. Маргарин. Вече се счита, че хората са разкрили тази тайна на хранителната индустрия. Докато едно време в рекламите маргаринът се представяше като продукт с растителна мазнина, доста по-лека от животинската, днес е ясно, че това е палмово масло. Независимо дали стока под това име е описана със съдържание и на краве масло, в своята същност тя представлява напълно хидрогениран и ужасно вреден продукт. Много хранителни експерти и лекари са на мнение, че консумацията на маргарин е равносилна на самоубийство.

2. Кроасани и продукти от многолистно тесто. Онези, които са си правили домашно бутер тесто разбират колко трудоемка работа е създаването му. А също и скъпа, защото кравето масло не е никак евтин продукт, който сякаш изчезва в огромни дози в тестото. Производителите го заменят отново с палмова мазнина. Тя се раздува много повече и създава вкусна и красива набухналост на изделията. Освен бутер тестото като основа за домашни банички, кроасаните и бутер солетите по своята същност представляват същата отрова. Модерен виц с огромна доза истинност твърди: „Когато прочетеш на опаковката какво съдържа един кроасан, осъзнаваш, че е по-здравословно да изядеш самата опаковка“.

Ето рецепта за домашно бутер тесто.

3. Пуканките са бъкани с палмова мазнина. Независимо дали ги купувате в киносалона, в парка или в пакетчета за домашно изпичане на микровълнова, цялата мазнина в тях е палмова. Затова и те попадат на трето място по сигурно съдържание на палмово масло. Тъй като законово то не е забранено за влагане дори и в храни за деца, родителите често се подвеждат и купуват любимите пуканки вместо да ги приготвят у дома от зърна пуклива царевица. Експертите са на мнение, че правилото „от веднъж нищо няма да навреди“ не важи за този вид хидрогенирана мазнина.

Рецепта за домашни пуканки с масло.

4. Олиа за фритюрници. Всеки, който разполага с домашния уред за пържене, е имал честта да държи палмово масло в ръцете си и може би без да осъзнава, да сготви храна на семейството си с него. То е много по-евтино и при температура под 35 градуса е в твърдо състояние, а след това се втечнява. Именно с тази лека втвърденост остава полепено по стомашните стени и стените на червата, откъдето практически няма махане. Дори и по-скъпо, конвенционалното рафинирано слънчогледово олио е в пъти по-полезно. Затова ако ще ползвате фритюрник, поне заложете на една идея по-качествена мазнина, съветват от foodpanda.

Ето как си приготвихме у дома хрупкав чипс без пържене.

5. Палмово масло във вафли, сладоледи и кремове. Тук вече е добре да се чете опаковката. С оглед на здравето някои производители на тези изделия отказват да използват палмова мазнина. За съжаление все още са малцина, но могат да бъдат намерени и чисти сладкиши. В широкото производство вредното палмово масло се влага във фъстъчени и какаови кремове, с които се правят вафли, сладоледи, ядкови масла. Специално при вафлените сладкиши палмата се използва и за направата на специфичните блатове, затова с този десерт трябва да се внимава още повече. Текстурата на много от любимите фъстъчени масла и течни шоколади за мазане е такава именно благодарение на палмовото масло. Ето защо се чете преди да се купува.

Рецепта за домашно приготвения ни течен шоколад с лешници и ванилия.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайните на хранителната индустрия: Какво има в плодовите сокове?

Полезни ли са плодовите сокове с витамини и съдържание на плодове в напитката?   виж още »

Четирите основни типа зехтин според производството

Каква е разликата между обикновения зехтин, зехтина Virgin и Extra virgin и кой зехтин е най-добър? виж още »

Хранителната мафия печели от страданието на хората

Производителите на храни първо правят така че да напълнеем, а след това ни продават диетични продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта