Регистрация

Четири витамина и множество храни, с които да посрещнем есента

09 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3847
Четири витамина и множество храни, с които да посрещнем есента

Ако не се възползваме от даровете на природата до последна възможност, се обричаме на болести и отпадналост през зимата.

Есента е финалната права, в която трябва да подготвим тялото си за предстоящите месеци на мраз, болести, зарази и липсата на голяма част от носителите на витамини в естествен вариант. Най-нужните гаранти за нашето здраве и устойчивост на неблагоприятните климатични и вирусни атаки са витамините от група А, В, С и D, с които все още имаме време да се заредим, преди да паднат снеговете.

Витамин С е особено важен за стабилния имунитет. Но за разлика от другите, той може да бъде намерен в естествен вариант дори и в най-студените дни чрез цитрусовите плодове, с които тогава се претрупва пазара. Добре е обаче да започнете да се запасявате с него от сега. По 1-2 чаши чай от шипки на ден ще свършат перфектна работа. Ще го намерите също в сезонни зеленчуци като зеле, магданоз, чушки и лук. Позволете на салати с тези продукти да присъстват ежедневно в менюто ви.

Витамин А е серумът на красотата. През зимата косата изтънява и започва да се накъсва, кожата изсъхва и се цепи болезнено, а ноктите стават меки и чупливи. Всички тези проблеми възникват заради недостига на витамин А в тялото. Запасете се с него, като си хапвате ябълки, домати и цвекло. А когато и те изчезнат от пазара, заложете на пилешкото месо и рибата.

Използвайте последните слънчеви дни, за да генерирате витамин D. Той се съдържа в редица ядки, черен дроб и яйчен жълтък, но за неговото производство е нужна слънчева светлина. Затова се постарайте да прекарате максимално много време на открито, галени от лъчите на циганското лято. Така ще си гарантирате по-голяма кожна издръжливост на студ и вятър, както и допълнителна здравина на костната система, в месеците, когато всяко падане може да е фатално.

Витамини от групата В ще си заредита като си хапвате моркови, зеле, ядки, картофи. Те са важни за създаването на непоклатима устойчивост на имунната система, помагаща й да устои на множеството вирусни атаки, които особено учестяват през зимните месеци. А ако случайно все пак успеете да допуснете някое от традиционните за сезона заболявания да превземе тялото ви, то резервите от витамини В бързо ще изгонят неканения гост.  

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вкусни идеи за готвене на кестени и здраве

Как се готвят кестените и кои рецепти с кестени са полезни?   виж още »

Кои храни съдържат фолиева киселина и защо е важно да се приема витамин В9

Листните зеленчуци, черният дроб, бобовите продукти и пълнозърнестите храни запълват дефицита на важен витамин с много ползи, който трудно се набавя в виж още »

Защо започваме да качваме килограми през септември

Късият ден, студеното време, липсата на сезонни плодове и зеленчуци и дебелите дрехи ни обезформят след лято на диети и лишения. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта