Регистрация

Защо започваме да качваме килограми през септември

25 Sep 2014   /   nina123   /   Видяна: 3310
Защо започваме да качваме килограми през септември

Късият ден, студеното време, липсата на сезонни плодове и зеленчуци и дебелите дрехи ни обезформят след лято на диети и лишения.

Сякаш беше вчера когато изкарахме на преден план летните дрехи в гардероба и въодушевини от идващите топли дни хората се мобилизираха да стегнат мускули, да смъкнат обиколки и да махнат ефекта на портокаловата кора от седалището и бедрата. Сякаш съвсем скоро огледало и кантар ни караха да съжаляваме за празничния разплух през зимата, за необмислените калории, които позволявахме ежедневно да попаднат в организма ни, за множеството нездравословни продукти, които с охота погълнахме и дори бяхме склонни да попитаме за още.

Топлото лято е страхотен мотиватор за стапяне на мазнинки, за въвеждане на природосъобразен график на хранене с продукти, които борят натрупването на килца, но оказва се, че още есента започва да работи усилено върху развалянето на постигнатия привлекателен ефект.  „Есента е най-лошия сезон от гледна точка на килограмите“, пише Дейли мейл, като посочва, че именно месеците септември и декември са най-пагубни за стройната човешка осанка. Физическата деформация, която мнозина от северното полукълбо претърпяват, се дължи на няколко основни фактора, които трудно бихме могли да преборим.

Апетит поради застудяване. Доказано е, че гладът идва с ниските температури заради вътрешната нагласа на тялото, че вече не е нужно да се пази от жегите с по-малки количества и по-лека храна. Така щом захладнее на хората изневиделица им се приисква да увеличат основните яденета с още едно на ден, а освен това да включат в менюто си повече топли манджи, мазни меса и сирена. Жегата не ни спира да изпием чаша вино, което сгрява крайниците, поруменява бузките, но и носи със себе си стабилен набор от калории.

В студеното време намаляме продължителността на тренировките и разходките на открито. Северният вятър и ниските температури изискват да се увеличи количеството на дрехите по време на престоя навън, а катовете ръкави и яки го правят по-неприятен. Освен това студеният въздух може да причини гърлобол и настинка, а желания ефект от тренировката далеч не е разболяване. Затова хората са по-скептични към спортовете на открито през есента и зимата.

Сезонните плодове и зеленчуци си отиват от хранителната верига. С идването на есента техния асортимент драстично намалява, а зимата почти изчезва. Сладките ябълки, круши, праскови, домати и чушки могат да бъдат намерени вече по всяко време на годината, но уви, когато са отгледани в оранжерии и парници, тяхната сладост и полезни качества са далеч по-ниски. Затова и предлаганите в хранителната верига сурогати трудно могат да привлекат погледа с неустоима визия, да не говорим за онова специфично грабване на нюха, надушил сочна зрялост – то липсва в тези храни.

Намалената продължителност на деня също благоприятства натрупването на килограми. Ранното стъмване кара човек да остане у дома си. Спомнете си лятото – след края на работния ден навън е светло и топло още няколко часа, в които всеки ентусиаст може да прекара време на открито с приятели. Когато обаче се стъмни и запръска дъжд, хората автоматично се отправят към дома, а там, освен топлина и уют, е и пълният хладилник, който приканя да се почерпим. Така приетите калории стават повече, а изразходените са по-малко.

Тирадата от зимни празници. Няма какво да се лъжем – това пагубно за стройната фигура време наближава, а то е един от основните виновници за натрупаните килограми и тлъстини, защото се характеризира с масово, често и брутално преяждане, съчетано с почивни дни, прекарани вкъщи. Експертите предлагат след всеки празник да се прави строга няколкодневна прочистваща диета, за да може да се премахне ефекта от гуляя върху тялото още преди да е нанесъл сериозни поражения. Затова – направете си календар с дните за прочистване през есента и зимата още от сега.

Ако все пак искате да си сготвите нещо с дарове от есента, вижте нашите предложения за ЕСЕННИ РЕЦЕПТИ

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо не успявам да отслабна?

Някои хора са обречени да не могат да свалят килограмите, въпреки редовното спортуване и спазването на диети.   виж още »

Есенни маски за лице и коса с дюля

Разкрасителни домашни процедури с дюли. виж още »

Четири витамина и множество храни, с които да посрещнем есента

Ако не се възползваме от даровете на природата до последна възможност, се обричаме на болести и отпадналост през зимата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта