Регистрация

Вкусни идеи за готвене на кестени и здраве

22 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1562
Вкусни идеи за готвене на кестени и здраве

Как се готвят кестените и кои рецепти с кестени са полезни?

 

Златна есен е и кестените превземат парковите алеи, ала намират своето място и в плод-зеленчука, бързата улична храна и на домашната трапеза. Когато примамят с аромата си в печен вариант, нежната текстура на пюрето или пък като заместител на семките пред екрана, човек рядко се сеща за техните здравословни ползи. А те са много и са още една добра причина да си сготвите кестени или да си ги купите в изпечен или сварен вариант.

Защо кестените са полезни? Те съдържат голямо количество витамин C и повечето витамини от групата B. Проблем обаче е, че точно тези полезни вещества до голяма степен изчезват при термичната обработка. А сурови кестени не се ядат. (Вижте разликата между ядливите и неядливите кестени) Има и добра новина – кестените са богати на витамин А и в тях има редица ценни микроелементи – калций, магнезий, желязо, хлор, сяра, манган и мед, които трудно се повлияват от температурата. Отделно те са бедни на мазнини и в 100 г от тях се съдържат 250 калории, което ги прави подходящи за диетично прихапване. Диабетиците обаче трябва да внимават с този продукт, защото в 100 г се съдържат 53 грама въглехидрати, от които 10 г са захари. Ето защо познатите ястия с кестени са толкова сладникави.

Вижте рецепта за пълнена гъска с кестени и винен сос.

Печени кестени. Това е любимо българско мезе през есента, което замества семките и месните деликатеси по полезен начин. За да изпечете кестени първо ги накиснете в студена вода за 1 час, след това измийте, отрежете острото връхче и цепнете на кръст кората в горната част. Прехвърлете в тава на един ред, покрийте със стреч фолио и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. След това изключете печката и оставете кестените в нея за още 10 минути. Знайте, че когато кестените са печени, има риск от загуба на някои от минералите им.

Варени кестени. Това е друг бърз и лесен вариант да сготвите кестените. Просто измийте, прехвърлете в тенджера, залейте с вода и варете на умерен огън след кипването около 45 минути. При този начин на готвене в кестените се запазват минералите, ако не са със силно разпукана обелка. Ето защо сварени се приемат за по-полезни.

Ето и рецепта за модерен пай с кестени, синьо сирене и круши.

Пюре от кестени. Пюре можете да направите както от варени, така и от печени кестени. Неприятно е, че трябва да ги обелите на ръка, което отнема време, но все по-често в хранителната верига се появяват и кестени, които са обелени и дори консервирани. Към обелените кестени добавете кокосово или краве масло и наливайте сметана – млечна или кокосова. Трябва да се превърнат в гъсто пюре с кадифена текстура, затова работата с чопър или пасатор е по-лесна, отколкото с механичната мачкалка за картофи. На финала посолете на вкус. Не може да се даде точна рецепта с пропорциите на продуктите, защото едни кестени са по-воднисти, а други по-сухи и с повече нишесте. Важното е да не разредите пюрето прекалено много. А дали ще използвате за него печени кестени, които са по-сладки и ароматни или варени, които са по-полезни – преценете според вкуса и загрижеността за тялото си.

А ако имате своя рецепта за сладко или солено ястие с кестени, похвалете я на фейсбук страницата на kulinarno.bg!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни поверия с конски кестени

Кестени за здраве, добър сън, самоувереност и късмет се скатават в дома, под възглавницата и в джобчето.   виж още »

Листа от кестени в народната медицина

Отвара от листа на кестени и запарка от кестенова шума подобряват еластичността на вените и борят хемороидите.   виж още »

Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

Кои кестени се ядат и какви ползи за тялото носят кестеновите храни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта