Регистрация

Студеният чай руши кости и зъби

30 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4627
Студеният чай руши кости и зъби

Флуоридът в свежата безалкохолна негазирана лятна напитка надхвърля допустимите норми с до 125%.

Редица изследвания, проучвания, статии и материали ни заливат с информация колко са вредни газираните напитки, до колко проблеми могат да ни доведат захарта и подсладителите в натуралните сокове и нектари, как алкохолът убива черния дроб и вреди на мозъка и стомаха. И след всички прочетени трудове по въпроса сякаш на пиадестал се покачва студеният чай, който е безалкохолен, негазиран и със сравнително малко количество подсладители и добавена захар.

В желанието си да водят една идея по-здравословен начин на живот, както и да се разхладят с нещо полезно и ненатрапчиво в жегите, редица хора посягат към лятната напитка, на чийто етикет често пъти са изредени витамините и антиоксидантите, които течността съдържа. Оказва се обаче, че и това не е здравословното питие, от което тялото ни има нужда, защото охладената уж билкова напитка съдържа в големи дози вещество, което с такава концентрация отслабва костната тъкан и зъбите и ги прави чупливи – а именно – флуорид.

Флуоридът е отрицателно заредена частица на флуора, която е полезна за костите, заздравява косата, предпазва зъбите от разваляне. Но тези полезни действия на йоните са на лице само при прием до 4 милиграма дневно. В България няма направено изследване върху съдържанието на веществото в отделните марки студен чай на родния пазар, но Американската академия на науките установи, че в почти всички напитки от типа в САЩ, флоуридът е с между 75% и 125% над допустимата дневна норма. А тези показатели действат противоестествено на тялото.

Оказва се, че не само производственият процес е виновен за наличието на отрицателните йони в напитката. Някои от видовете чаени храсти, както и растения, обявени за билки, имат функцията да абсорбират флуориди от околната среда, като ги зъдържат в листата си. А именно от тези листа после си правим чай. Американската агенция за защита на потребителите призовава да се внимава още с флоуридното съдържание на продаваните в хранителната верига морски риби, желирани продукти и ястия, готвени във флоурирана вода.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да подсилим костите с калций за идващото хлъзгаво време

Зареждане на тялото с калций чрез храна и гарантиране на усвояването на микроелемента с разходка.   виж още »

Студените храни и напитки причиняват „студено главоболие“

Атипично главоболие се появява от приема на студени продукти в топлото време.   виж още »

Топ храни със съдържание на калций

Млечните продукти, зърнените култури, листните зеленчуци, бадемите и семената гарантират здрави кости и предпазват от остеопороза.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта