Регистрация

Как старите пържени картофки стават като нови?

11 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1856
Как старите пържени картофки стават като нови?

Защо все повече хора изхвърлят пържените картофи и как се притоплят стари пържени картофи, за да станат като току-що излезли от тигана?

 

Английско проучване от 2022 г., публикувано в Дейли мейл сочи, че най-изхвърляната бърза храна на Острова са пържените картофки. 79% от анкетираните, които си хапват фаст фууд споделят, че картофите винаги им остават, а до следващото хранене вече са глетави, безвкусни и са загубили хрупкавостта и свежия си вид. Затова ги изхвърлят. Изследователите в проучването изчислили, че в последните години във Великобритания на всеки 365 дни се падат по 1,8 млрд. лири в боклука от пържени картофи. Това е огромно разхищение на фона на спада в икономиката и гладуващите по света. Ала как картофите да придобият същия приятен вкус, за да не се налага да бъдат командировани в кофата?

Бабината рецепта за пресни пържени картофки с яйчица

Защо картофите са най-изхвърляната бърза храна? Те могат да бъдат поръчани самостойно, но в този случай порциите се оказват твърде големи за човек, решил просто да прихапне. В повечето случаи обаче пържените картофки са допълнение към сандвичи, пици, тостове, хамбургери и всякакви други бързи храни. Понякога дори се сервират в бирариите като комплимент от заведението и реално клиентът не ги е поискал. Явно и няма намерение да ги консумира. Оставени за прихапване след време, те вече не са така изкусителни както в момента, когато са прясно изпържени. Тези причини анкетираните посочват за избора си да изпратят порцията картофи или остатъците от нея в кофата.

Семейната рецепта за домашен картофен чипс без пържене

Остатъците от пържени картофи могат да получат втори шанс. Това предлагат американски влогъри, споделящи, че в САЩ също се изхвърлят големи количества пържени картофи. Възмутени от разхищенията младежите изпробват множество начини да дадат втори шанс на любимия френч фрайз и откриват, че повторното пържене, паниране на фурна или изпичане на тиган възражда бързата храна в апетитна домашна вкусотия. Важно е обаче да подсолите картофите щом решите, че не са ви необходими повече на даденото хранене. Така няма да се просмучат с влага и да станат глетави. А след това решете какво да си направите с тях.

Печени картофи с хрупкава коричка и чеснов дъх, които да заместят чипса

Повторно изпържени картофи. Могат да станат много вкусни, ако съумеете да сгорещите силно олиото и ги приготвите на маслена баня. Пуснете картофите в голямо количество нажежена растителна мазнина и след 5 минути са готови. Ако започнат да потъмняват прекалено бързо, ги извадете по-рано. След това отцедете върху домакинска хартия и хапвайте. Гарантирано ще бъдат като току-що приготвени.

Рецепта за пържени картофи с гъби

Запечени стари пържени картофи. Вземете остатъците от фреч фрайз, които сте подсолили и ги покапете с мазнина щедро. След това изсипете в купа и поръсете с галета, царевично или друг тип брашно и разбъркайте. После подредете картофките индивидуално без да се застъпват в тава, покрита с хартия за печене. Пъхнете в максимално загрята фурна и дръжте 20-тина минути – докато коричката им стане златисто неустоима. А след това ще разполагате с топъл и хрупкав домашен чипс.

Омлет с пържени картофи

Запечени пържени картофи на тиган. Има още един вариант, който дава много добри резултати при пробите. Това са запечените стари пържени картофи. За целта сгорещете тиган с незалепващо покритие и ги изсипете вътре. Огънят отново трябва да е силен. Когато задимят, обръщайте и след 10-15 минути ще са досущ като в мига, в който сте си ги купили.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Чипс от маруля? Да – от кейл.

Нов здравословен чипс на фурна с протеин радва небцето и се превръща в модерен продукт на полезното хранене. Това е чипс от кейл.   виж още »

Храни, които стават вредни след притопляне

Кои продукти стават особено вредни, ако си ги притоплим на другия ден след готвенето? виж още »

Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

Някои зеленчуци стават токсични след термична обработка на маслена баня. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта