Регистрация

Храни, заради които изпускаме нервите си

20 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3449
Храни, заради които изпускаме нервите си

Кафето, млякото, шоколадът и лютите чушлета ни правят враждебни, несдържани и агресивни.

  

На мнозина се е случвало да се чувстват раздразнени и изнервени и веднага щом се наядат благоразположението към околните да се завърне в тялото им. Несъмнено храната влияе на нервната система, а усещането за ситост е природно успокоително, от което всеки има нужда. Оказва се обаче, че някои продукти могат да имат точно обратната функция. Вместо да ни накарат да се отпуснем и съсредоточим, те задействат негативни усещания в нас като чувство на притиснатост от ситуацията, хронична и безпричинна нервност, липса на самочувствие и дори страх от невъзможност да се справим със задачите си. В такива моменти човек изглежда дръпнат и ядосан, комуникацията на работното място е затруднена, а и има опасност за здравината на професионалните контакти.

Противно на всеобщото мнение, че сутрешното кафе разсънва и прави човек свеж и ведър, добре е да знаете, че то има особено силно влияние върху нервната система. Правейки ни чувствителни и на щрек към околния свят, да, то събужда, но под неговото влияние хората са неспокойни и на тръни и има опасност обстановката да излезе от контрол. Особено опасно е редовното прекаляване с кафе, защото напитката може да разруши безпроблемното трансфериране на нервни импулси, а оттам да се появи треперене в крайниците, неправилно оросяване, играене на очите, усещане за гадене и високо ниво на враждебност към околния свят. Под системно прекаляване се разбира ежедневното поглъщане на повече от пет чаши кафе. Експерти препоръчват ободрителната напитка да се редува със зелен чай, който има същия събуждащ ефект, но е доста по-щадящ към нервната система.

Шоколадът и особено млечния също повлиява при появата на агресивност. В него проблемът не е с какаото, а с добавената захар, която е в големи количества. Доказано е, че прекаляването със захарта може да доведе до превъзбуда заради голямото количество енергия, което съдържа сладката подправка. До 25 грама захар на ден не е проблем, но тя трябва да се разпредели между първите две или три яденета за деня, а не да бъде погълната наведнъж. Прекалено големия прилив на енергия, стимулиран изведнъж стресира организма и всеки външен стрес може да доведе до избухване. Така че внимавайте. Обратното – 1-2 блокчета шоколад дневно доказано действат успокояващо.

Според Аюрведа най-силната храна на гнева са червените люти чушки. Макар че стимулират правилната и бърза обмяна на веществата, те действат и за активизиране на на негативната енергия. Освен под формата на ярост към околните тя може да се изрази и като неудовлетвореност от самия себе си. Така че след скандал, за който вие сте виновни може и да последва силно самосъжаление. Затова и с тази иначе полезна храна не бива да се прекалява или да се консумира системно.

Прясното мляко съдържа веществото казеин – един от основните стимулатори на враждебността. Това е фосфолипид, носител на елементите фосфор и калции. Но в сиренето, където казеинът е по-концентриран, не се намира в съчетание с такова количество киселини, което да го активизира в атаката му към нервната система. Затова ако искате да си набавите полезните съставки от млякото, не го консумирайте в пресен вариант – изберете го под формата на сирена и йогурт, съветват експерти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които уморяват и изтощават

Защо след ядене се чувства умора и кои храни взимат енергията вместо да зареждат с такава?   виж още »

Храни, които ни успокояват или изнервят

Консерванти, меса, плодове, зеленчуци, ядки – как всички те влияят на нервната система обяснява български нутриционист. виж още »

Дафинов лист против диабет и за спокойно гърло

Дафиновите листа съдържат естествен антибиотик, който предпазва от акне, възпаления и ставни проблеми. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous05-03-2019
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500mg Capsules For Sale http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
anonymous05-03-2019
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта