Регистрация

Храни, които ни активизират на работното място

02 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2819
Храни, които ни активизират на работното място

Преборете нежеланието за работа след дългата почивка с разглезващата комбинация от шоколад и кафе.

Ваканцията за повечето трудови хора приключи и дойде времето, когато само спомените за морските вълни, зелените планински върхове и парещия летен вятър са контрапункт на рутинните и служебни задължения, с които отново трябва да се захванем. Шокът от преминаването към новосъздадения навик за отмора и вълнуващо ежедневие отново в рамките на трудовия делник прави голяма част от хората отпуснати, унили и дори депресирани. А тези минорни настроения влияят на качеството и бързината на работния процес и на отношенията с колеги и шефове.

Затова е важно как психиката ще подходи при завръщането на стола зад бюрото, при рутинното сядане зад волана и докосване на онези инструменти, с които всеки от нас работи, изпълнявайки обществения си дълг. Психолози твърдят, че менталната нагласа да влезем отново в ритъма на ежедневието може да бъде подпомогната и от храната, която включваме в менюто си, както и от количеството, в което я приемаме. Учените твърдят, че с  три простички правила на ядене можем до голяма степен да подпомогнем аклиматизацията си към трудовия процес, с който сме свикнали. Ето ги и тях

1. Никога не преяждайте преди и по време на работа или изпълнение на ангажименти. Когато човек приеме голямо количество храна, силите на тялото му се активизират в преработване на изяденото и така той става още по-тромав. Дори и мозъкът не може да даде пълния си потенциал при претъпкан корем. Единственото, което можете да правите в такъв момент е да се отпуснете и да мечтаете, а именно от това противодействие на работния процес трябва да се избавим, след като се върнем от почивка. Не е нужно в момент, когато трябва да се прояви съсредоточение и адекватност, сами да се поставяме в състояние на ленност и да се отдаваме на спомени и блянове.

2. Наблегнете на витамините. Хапването на плодове и зеленчуци ще ви помогне да възстановите силите си след безсънните нощи, да се прочистите от токсините на тежките храни и нездравословните полуфабрикати, с които сте преяждали и алкохола, с който сте злоупотребявали. Нещо леко и полезно няма да ви е във вреда. Освен това даровете от природата ще ви помогнат при изпълнението на първата препоръка. Дори и да посветите изцяло едно от основните си за деня хранения на плодовете и зеленчуците, няма да сбъркате.

3. Кафето и шоколадът са силни стимуланти, които ще ви помогнат да се справите със задачите. Забравете за множеството материали, в които тези два продукта се отричат заради нездравословното си влияние върху организма. Кофеинът в кафето  ви държи будни и активизира мозъка и тялото. Колкото по-студено го пиете, толкова по-малко ще ви приспи температурата му, така че възползвайте се докато топлите дни не са съвсем отлетели и пийте айс кафе. Само внимавайте да не прекалите с количеството на захарта, защото е изчислено, че чаша от тази напитка може да съдържа до 600 Ккал. По-добре си го пийвайте без захар или с малко добавена, а за подсладител си вземете блокче шоколад. Доказано е, че шоколадът в малки дози (до 25 г на ядене) мобилизира мозъчната функция, помага ви да извиквате спомени, улеснява съсредоточаването и запаметяването. Така че ако работата ви е свързана с повечко мислене, хапвайте си от какаовия десерт по малко и хем ще заситите глада си, хем няма да преядете, а и ще се превърнете в мозъка на екипа. 

 

Ако имате малко време, направете си шоколадов десерт и почерпете и колегите:

24-каратови шоколадови сладки

Обикновен кейк с шоколад и портокали

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадов кейк с масло

Сладкиш с десертчета Марс

Шоколадово чийз фондю

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храна за жени на работното място

Какво трябва да се яде по време на работа за поддържане на добър тонус и идеален външен вид. Диета докато работите.   виж още »

Да преборим есенната унилост с храни

Витамин С, омега 3-мастните киселини, храната богата на фибри и свежата салата вечер ни помагат да сме свежи и в добра кондиция по време на климатични виж още »

Витаминена диета за края на лятото

Възползвайте се от разнообразието от плодове и зеленчуци, докато още са наистина свежи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта