Регистрация

Български методи за борене на настинката с храна

15 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 3990
Български методи за борене на настинката с храна

Млякото и туршийте пречат на борбата с настинката и хремата, а верен помощник за оздравяване са топлите напитки и храни.

Есента дойде, времето се разваля, застудява, а с него из въздуха се носят настинките в търсене на поредната си жертва. Българинът е свикнал от време оно да се лекува сам в леките си простудни заболявания и донакъде е прав да отрича намесата на лекарствени медикаменти при най-малката кихавица. Но дали умеем да подхождаме правилно към самолечението си при хрема и течащ нос или пък бабините деветинкини са дотолкова объркали правилната ни реакция, че да задълбочаваме и без това лошото си състояние – по този въпрос се зае да коментира хомеопатът и шуслеров терапевт д-р Василка Юрукова – гост в предаването Преди обед по bTВ.

Експертът запретна ръкави да разясни на българина как хремата може да бъде лекувана в домашни условия чрез приемането на едни храни и напитки и изключването от менюто на други. С границите на самолечение и правилен подход към хремата и настинката, които специалистът очерта, нашенецът получи голяма помощ в опитите си да се справи с лекото си болестно състояние без намесата на лекарства. Ето и няколко златни правила, които д-р Юрукова сподели в така полезното и актуално интервю.

1. Ако човек се разболее, но до седмица не настъпва подобрение в течащия му нос, трябва да се има предвид, че една обикновена и на пръв поглед безобидна хрема може да прерастне в по-сериозно заболяване като синозит, затова самолечението може да бъде обявено за неефективно и след десетия ден със сигурност трябва да се потърси медицинска помощ.

2. Първата мярка, която трябва да се вземе още с потичането на носа е ЗАТОПЛЯНЕ. То се прави най-вече чрез чайове и толи храни, които помагат на тялото да се изпоти. Затова ако сте още в първата фаза на болеста, си кипнете билки или си направете една гореща супа, която да си хапнете увити под дебело одеалце или облечени с някое бабино елече.

3. Пийте повече течности – водата е необходима на тялото в този важен момент, защото тя не позволява на секретите да се сгъстят и да се затлачат тряйно в носа. Тя ги размива и помага да изтекат.

4. Рязко трябва да се спрат всички слузообразуващи храни, предупреждава д-р Юрукова и обяснява, че това са всякакви видове ястия и напитки, които се правят от мляко или са на млечна основа. Затова трябва да забравим за мита, че чаша топло мляко с лъжица мед ще прогони настинката и да изключим от плановете си за ядене дори кашкавала и сиренето.

5. При хрема спрете киселите храни, казва още експертът. Това важи за туршии, цитрусови плодове и сокове, защото те силно влияят върху отделянето на слуз. Ако сте свикнали да си цедите лимонов сок за здраве, то правете го до мига преди да се разболеете. Ако на мнозина това им звучи странно, то могат да опитат да изпият един такъв сок или да изядат кофичка кисело мляко и само след половин час ще усетят, че хремата се засилва, обяснява специалистът.

6. Парните бани са верен помощник в борбата с хремата. Малко лайка и сода във водата за инхалация веднага ще ви накарат да се почувствате по-добре. Можете с така направената отвара, докато е още топла, да намокрите хавлиена кърпа, която да поставите на носа така, че да покрива синусите и да затопля и лекува пространството между и под очите.

7. Загрятата морска сол в пакетче също е ефективна. Мнозина обаче си мислят, че тя трябва да е много гореща и затова си причиняват изгаряния по кожата. Д-р Юрукова обяснява, че 50 градуса е напълно достатъчно, затова просто сгорещете фурната с тази температура, сложете вътре солта за 20-тина минути, за да се напече хубаво и след това я прехвърлете в хавлиена кесийка и наложете синусите с нея.

И един последен хранителен съвет на специалиста за превенция от всякакви болести през зимата – ХОРА, ОГРАНИЧЕТЕ ТУРШИЙТЕ. В повечето от тях няма почти никакви витамини, а киселината, на която са носители превръща тялото в една благоприятна среда за виреенето на всякакви вируси и бактерии. Затова народния обичай цяла зима да се хапват зеленчуци от буркани е в противовес с грижата за здравето в студените дни.

Ако все пак искате да си хапнете вкусна и полезна туршия, ние от kulinarno.bg ви предлагаме два начина да си я напривите, както и подробно обяснение с какво този вид зимнина е полезен за разлика от добре познатите бабини туршии.

Домашна туршия с краставички, карфиол и моркови

Лесна и здравословна домашна туршия - разяснения и принципи

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашно направени бонбони за болно гърло

Домашни бонбони за успокояване на детското гърло, които имат страхотен вкус и могат да се взимат и от възрастни.   виж още »

Руски експерт: За сгряване пий подсладени напитки и забрави алкохола

Министерски диетолог съветва да се добавя умерено количество захар към топлите негазирани безалкохолни, за да сгрее истински тялото в мразовитото врем виж още »

Октомврийска подготовка за справяне с идващите вируси

Мед, чесън, лимон и ябълки помагат за справянето с вирусните инфекции в хладното време.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта