Регистрация

Как бабите ни са се лекували с лук

18 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 3962
Как бабите ни са се лекували с лук

Сярата в сока от глава лук бори възпаленията, облекчава гърлото и сваля температурата.

Спекулациите около ползите и вредите от лекарствените продукти вече от десетилетие вадят на мода рецепти от народната медицина като единствените природосъобразни начини да се лекуват всякакви болежки. Все по-често билките се изправят срещу науката или са вплетени в нея с единствената цел – запазване на човешкото здраве и тонус.

Зима иде и във всяка къща през прага минава един хранителен продукт, който се настанява в почти всички родни солени гозби. Това е лукът -  онази българска зимна гарнитура, която е в основата на почти всяка запръжка, прави компания на печените мръвки в студените дни и на оскъдните количества пресни зеленчуци, които попадат на трапезата. Лук се появява и баници, бъркани яйца и какво ли още не, затова едва ли нашенеца може да се похвали, че не разполага със запаси за предстоящите зимни месеци.

Но лютивата основа на всяка запръжка си има още едно приложение и то е в народната медицина. (Е - и в боядисването на яйца за Великден или пък на стари вълнени дрехи с лучени кори). Ето как нашите прародители са се церили в епоха, когато стигането до най-близката болница е представлявало лукс, граничещ с невъзможното, а месният лекар е бил някаква странна симбиоза между ветеринар, акушер, хирург и общопрактикуващо ДжиПи.

Червен стар лук лекува още по-червено гърло. Това е народна рецепта срещу гърлобол, която осван баба ви, може да ви се препоръча и от някои от по-натуралните медици от старата школа. Истината е, че е многократно тествана и помага. От вас не се иска нищо друго, освен да рендосате 1-2 глави червен лук, да го поръсите с ½ ч.л. бяла захар и да оставите да престои на хладно. След няколко часа изстискайте сока от лука в подходящ съд с капак. Пийте от него 5 пъти на ден по 1 с.л. Още на втория ден ще отчетете позитивната разлика.

Според народната медицина лукът с миризмата си гони всите твари, които причиняват болести. Учените обаче могат да ви обяснят каква е истината в тази странна рецепта. В сока на лука се крие голямо количество сяра, а тя от своя страна е враг на всички възпаления. Така че важно е преминаването на лечебната глътка през гърлото. Веднъж сярата действа локално, веднъж и чрез кръвта след усвояването от организма като и в двата случая потушава възпалителните процеси.

Ще попитате защо е захарта в тази рецепта. Ами по две причини. На първо място тя провокира лютивия зеленчук да отдели максимално количество сок. На второ – прави вкуса на иначе ужасния самоделен сироп против кашлица една идея по-приятен. Същия ефект на отделяне на течността можете да постигнете и с посоляване, но едва ли небцето щи предпочете този вариант.

Какво още да лекуваме с лук? Ами става повече и от ясно – всякакви възпалителни процеси в организма. Сярата в него не помага само против гърлобол, а и срещу възпалени венци, стомашни възпаления и др. АКО ВДИГНЕТЕ ТЕМПЕРАТУРА, ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО Е СОКЪТ ОТ ЛУК ДА УСПЕЕ ДА Я ПОТУШИ. Така че използвайте го смело. А на който му мирише, нека не поставя здравето пред суетата и пречупи онази пластина в себе си, която го отдалечава от родните му корени и завети. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене при хемороиди

Кои храни засилват болката и кървенето при хемороиди и кои продукти облекчават хемороидите?   виж още »

Редовното хапване на пресен лук подобрява здравословното състояние

Зеленият лук се грижи за храносмилането и перисталтиката, набавя на тялото важни витамини и елементи, разкрасява и подобрява кръвосъсирването.   виж още »

Имуностимулатори на есенната трапеза

6 храни, които е добре да хапваме честичко през есента като превенция от вируси и настинки. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous23-01-2017
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
anonymous23-01-2017
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/
anonymous22-01-2017
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ventolinsalbutamol-buy.org.ankor http://ventolinsalbutamolbuy.org/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта