Регистрация

Хранене при стомашен вирус и разстройство

30 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 5171
Хранене при стомашен вирус и разстройство

Диарията при деца и възрастни изисква внимателен подход към избора на менюто.

 

Навлизаме в месец ноември, когато върлуват част от стомашните вируси, пощадили децата през лятната ваканция. Масовите детски събирания в градината и училището са предпоставка за бързото прихващане на стомашните дразнители, които могат да предизвикат гадене, повръщане, повишена температура, диария.

 

Важно е да не се позволява достигане до обезводняване. Заразените със стомашен вирус трябва да пият много течности, като най-добрите решения са чистата вода, водата от варенето на ориз и оводняващите прахчета от аптеките. Сварете в 1,2 литра вода 250 грама ориз. Прецедете водата и давайте на детето да пие от течността възможно най-често. Останалия ориз можете да сварите добавяйки още вода и след това да пюрирате – става идеална каша за запичане и против повръщане. Не добавяйте масло, подправки, бульон, както и да минимизирате количеството сол.

 

Диета B.R.A.T. при разстройство. Ако детето често сяда на гърне и изкарва воднисти изпражнения, то рискът от обезводняване е голям. Успокоете раздразнения стомах с пробиотици, предписани от личния лекър, а след това преминете към хранене при диария. Диетата B.R.A.T. е призната от Световната педиатрична асоциация за един от най-подходящите хранителни режими при разстройство. Подходяща е за деца над 1 годинка, които са добре захранени и нямат алерги към глутен. Тя включва 4 продукта, откъдето идва и името ѝ. Това са банани (bananas), ориз (rice), пюре от ябълки (applesauce) и препечен хляб (toast). Тези четири продукта са напълно достатъчни и не бива да се овкусяват допълнително. Дават се самостойно поне 4 дни в малки дози и често, като се редуват и съобразяват и с предпочитанията на мъничето. Диетата е подходяща и за възрастни.

 

Какви храни се дават при диария? Освен гореизборените четири продукта, можете да заложите още на два пъти дневно чай от лайка, който успокоява стомаха или от шипка, който има запичащо действие. Картофеното пюре също е добро решение, но сварените картофи се приготвят само с вода и малко сол, без добавка на мазнина и други подправки. Сред препоръчителните плодове са нарът, дренките и къпините. Варените моркови също успокояват и запичат. ОТ подправките можете да заложите единствено на розмарина, като го добавите към оризово, ябълково, морковено или картофено пюре.

 

Какво не се яде при диария и раздразнен стомах? На първо място това са млечните продукти, защото лактозата може допълнително да навреди на страдащите стомах и черва. Забравете още за месата, мазнините, всякакви сладкиши и плодове (без гореизброените). Не позволявайте консумация на плодови сокове, пържени ястия, пресни зеленчуци. Общо взето в такъв период почти всичко е забранено.

 

Още хранителни съвети при диария. Можете да преварите водата, за да спестите допълнителни дразнения от попаднали в нея вируси и бактерии. Ако пациентът с разстройство е кърмаче, не спирайте кърменето напълно. Избягвайте всякакви млечни продукти, но ако детето има нужда от мляко, потърсете безлактозни варианти – има ги в аптеките и специализираните магазини за детска храна. След първоначалното преминаване на симптомите не се връщайте веднага и изведнъж към стария начин на хранене – преминете плавно към нормален хранителен режем, като повторите стъпките от захранването с по 2-3 нови продукта на ден.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Каква храна се яде след повръщане

Какво може и какво не да се хапва след стомашно разстройство?   виж още »

Ленено прочистване за здраве и редовна тоалетна

Диета с лен за редовен стомах чисти тялото и спомага за отслабване и разкрасяване.   виж още »

Водка и ракия НЕ борят коронавируси

Твърдият алкохол НЕ може да бъде използван като дизенфектант срещу коронавирус.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта