Регистрация

Каква храна се яде след повръщане

18 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 4134
Каква храна се яде след повръщане

Какво може и какво не да се хапва след стомашно разстройство?

 

Стомашните разстройства са неприятност, която за съжаление може да сполети всеки. Особено в топлите дни, когато е сезонът на летните вируси, мнозина стигат до повръщане, което може да развали лятната ваканция и да наруши плановете за почивка. Независимо дали причината е вирус, хранително натравяне, прегряване от престой на слънце, организмът се обезводнява. Човек трябва да е еднакво отговорен към моментното си лечение, както и към правилното захранване след това. Но мнозина правят грешки, които удължават възстановителния процес. Ето как да подходите адекватно според родни хранителни експерти, цитирани от БГНЕС.

1. Наваксайте липсата на течности и електролити. Стомахът е силно раздразнен и няма нужда от тежка храна. Вместо това се съобразете, че тялото ви е изхвърлило много вода и минерали, които бързо трябва да си набавите. Най-старото, но и действащо безотказно средство, е водата със сол и захар. В 500 мл вода добавете ½ ч.л. сол и 1 ч.л. захар. Изпийте тази смес на малки глътки за 20 минути. Дайте си 2 часа почивка и си направете втора доза. Плодовите сокове не са добра алтернатива, защото дразнят наранения стомах поради високата си киселинност. Вместо това можете да си набавите още течности с чаша чай.

2. Температурата на течността е важна. Не прибягвайте към горещи или студени напитки. Всичко, което поглъщате, трябва да е с телесна или малко над телесната температура. Така усвояването ще е най-пълноценно, а стресът на тялото – сведен до минимум.

3. Не консумирайте млечни продукти след повръщане. С особена сила това правило важи за прясното и киселото мляко, но и сиренето може да раздразни. Единствено кашкавалът е по-нежен към стомаха, но дори и с него не бива да се започва още на първия ден след повръщането. Вместо чаша мляко, можете да се спрете на сок от боровинки или арония – единствените разрешени плодови сокове при стомашни раздразнения.

4. Първия ден след повръщане и после. В първия ден след стомашното разстройство е добре да не се консумира твърда храна. На следващия обаче, гладът ще се появи като символ на оздравяването. Тогава се спрете на препечен хляб без топинг, на сготвени на пара зеленчуци и бяло пилешко месо. Не използвайте масло, а ако си правите супа с месо, оберете добре отделилата се мазнина в бульона. Варените картофи, оризът само със сол и вода и бананите са идеалните продукти. Не си и помисляйте за консервирани храни, сладкиши, колбаси, сирена и млека поне три дни след последното повръщане.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пикници със здравословна храна борят последиците от covid-19

Най-лесното възстановяване след covid-19 е приятен пикник на слънчева поляна до някой водоем. По възможност в компанията на весели хора.   виж още »

Защо стомахът се издува от плодове?

Плодовете могат да предизвикат газове, болки и дори цироза, ако се хапват в комбинация с други продукти.   виж още »

Хранене при стомашен вирус и разстройство

Диарията при деца и възрастни изисква внимателен подход към избора на менюто.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта