Регистрация

Водка и ракия НЕ борят коронавируси

10 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 2031
Водка и ракия НЕ борят коронавируси

Твърдият алкохол НЕ може да бъде използван като дизенфектант срещу коронавирус.

 

Типично по нашенски в духа на твърдението „Баба знае най-добре“ българинът все по-настоятелно започна да препоръчва домашни алтернативи на изчерпаните от веригата дезинфектанти за ръце. Дори в САЩ се разнесе неверния слух, че вместо гел за ръце може да се използва водка. А твърденията, че родната ракия бори всяващия страх коронавирус вече се митологизират. А мнозина вярват сляпо на спасението с любими питиета. Но истината е, че те НЕ помагат.

 

Covid-19 се дезинфекцира с над 60% алкохол. Най-добре е да се използва 76% етилов спирт. За сравнение водката е между 38-42 градуса, а ракията, подходяща за пиене стига до 45. Най-силна в широката питейна мрежа е мастиката, но и тя е твърде лека, за да предпази от заразата. Затова не е нужно да изливате любимата си ракийка по ръцете на децата с идея за превенция. Нито има смисъл да се оправдавате, че борите вируса, сипвайки си едно питие.

 

Билковите запарки помагат от части. Коронавирусите не са особено издръжливи на температура, затова можете да замените твърдото гориво с топъл чай или билкова запарка. Тук думата „топъл“ е от особена важност, защото Covid-19 умира при температура от над 40 градуса. Ако тромавият вирус е попаднал във вас съвсем скоро, то топлият чай може да ви спаси. Истината е, че това важи и за други опасни вируси в страната, затова е добре да не се набляга на безполезната в този случай ракия, а да се заложи на сгряващите билки. Ако върусът вече е попаднал в организма и се множи, няма да го победите с топли питиета.

 

Руски експерти обясняват, че голяма част от вирусите могат да бъдат унищожени с топлина. Затова не бива да се нахвърляте да смъквате температурата си незабавно. Посещенията на сауна, парна баня, излагането на топло и слънчево време могат да влязат в запаса от превантивни мерки. И докато алкохолът се изключва като войн в тази битка, то дори и топлата вода може да бъде добър съюзник в превенцията. Отделно към нея можете да добавите лимонов сок и мед, за да подсилите имунната система. Така при евентуална зараза тялото ще се справи по-лесно с вирусния натрапник.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които повишават риска от тромбози

Хранителни продукти, повишаващи риска от тромбоза са онези, които съдържат големи количества витамин К.   виж още »

Ваксината срещу COVID-19 не търпи алкохол

Месец алкохолни пости и умерена консумация в следващата половин година ще позволят на ваксината срещу COVID-19 наистина да действа.   виж още »

Будим се подпухнали след вечеря с туршии и колбаси

Солените храни на вечеря водят до задържане на вода, причиняваща подпухналост на сутринта.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта