Регистрация

Хранене преди и след кръводаряване

13 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1423
Хранене преди и след кръводаряване

Какви храни се консумират преди даряване на кръв и какво е добре да се яде след кръводаряване?

 

14-и юни е Световен ден на кръводарителя. Тогава не просто мнозина почитат празника като извършват този акт на хуманност, но медици и хора изказват благодарност към благотворителността на кръводарителите. Редица кампании за даряване на кръв се активизират през този ден, за да популяризират инициативата. Ако и вие сте решили да се включите, ето какви храни е добре да приемате или изключите от менюто си преди и след да дадете кръв.

Забранени храни преди кръводаряване. Най-важно е кръвта да е чиста и наситена със желязо, без високо съдържание на мазнини. Мазнините в кръвта предизвикват състоянието ХИЛЕЗА и я правят негодна за употреба. Чистотата е необходима за реципиента на дарението, а желязото – за самите вас, за да не ви прилошее. Желязото поддържа високи нива на хемоглобин. То обаче се абсорбира в тялото под въздействие на калция, затова НЕ яжте богати на калций храни – млечни продукти и яйца. Не приемайте и хранителни добавки с калций. Чистотата на кръвта ще запазите ако изключите от менюто си пържените ястия, алкохола, голямото количество тестени изделия и бялата захар. 24 часа преди акта на даряване са достатъчни, за да изчистите животоспасяващия еликсир, който тече във вените ви.

Препоръчителни храни преди кръводаряване. Най-важното е да сте добре хидратирани, за да може кръвта да е в правилната консистенция и да тече с нормален темп във вените. За целта пийте вода – около 1,6 литра. Все пак съществува и риск от прекалена хидратация, затова не поглъщайте повече от 2,5 литра. Заложете на богати на желязо продукти, които не са мазни – спанак, черен дроб, риба, пилешко и варива. Подсилете се с чаша прясно изцеден плодов сок.

Забранени храни след кръводаряване. Единствената грешка, която можете да направите след хуманната си постъпка е да посегнете към чашката. Тъй като алкохолът се пренася от кръвта, а тя е в по-малко количество, атаката върху черния дроб ще бъде безпощадна. Не консумирайте дори и бира в следващите 48 часа, а за вино и спиртни напитки си дайте почивка от поне 72 часа.

Препоръчителни храни след кръводаряване. Нормално е кръвното налягане да спадне и сега е моментът, в който можете смело да си позволите кафе и сладкиши. Най-вероятно ще получите шоколад и кафе още в медицинския пункт. Тях трябва да погълнете в най-кратки срокове. А през следващия ден е препоръчително да подсилите организма си с варени или печени яйца, черен дроб, риба и немзани червени меса – телешко, свинско, пуешко. Плодовете ще ви помогнат да постигнете баланс на витамините, а минерали ще си набавите от варива и пресни зеленчуци. След кръводаряване можете да посолите ястието повече от диетично препоръчителното. Все пак ако не ви е вкусно соленото, не е необходимо да го правите.

И не забравяйте – актът за даряване на кръв е висша форма на хуманност, която спасява човешки животи и чертае човешки съдби. Всеки пълнолетен здравословно стабилен човек без поднормено тегло може да се включи в кампанията.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Доматите са уникален природен антикоагулант

Доматите намаляват нивата на кръвосъсирване и предпазват от рак.   виж още »

Гъби борят лошия холестерол и чистят кръвта

Само 100 г гъби на ден гарантирано намаляват холестерола с 12% за седмица.   виж още »

Антимикробни опаковки пазят храните от мухъл

Специални хигиенични торби за хляб, сирене и меса ще удължават годността на продуктите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта