Регистрация

Антимикробни опаковки пазят храните от мухъл

20 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 2931
Антимикробни опаковки пазят храните от мухъл

Специални хигиенични торби за хляб, сирене и меса ще удължават годността на продуктите.

Отивам да купя половинка хляб“ – може би само в България някои продавачи в квартални магазинчета са склонни да ударят насъщния в тезгяха и да го разрежат на две. На пръв поглед действието е грозно, питаме се защо просто не се купи цял хляб, бучка сирене от килограм или даденото парче месо, а вместо това се е създал един грозен навик продавачите в шопа за хранителни стоки да се разхождат с касапски ножове и назъбени остриета. Но факт е, че също така е грозно да се изхвърля храна, да мухлясват продукти, превръщайки се в негодни за ядене стоки в период на криза, когато стотици хиляди хора по света всяка година умират от глад. Затова е неприемливо да си купим нещо, което да постои в хладилника и да се развали. Срокът на годност на храните разбира се може да бъде удължен, но с цената на множество добавки, вредни за здравето и предизвикващи развитие на тежки болести и телесни пороци.

В борбата с проблема как да съхраняваме храната по-дълго свежа и прясна, без да мухлясва и същевременно без да е пълна с консерванти и подобрители, се включи фармацефтичната компания Янсен и по-точно линията й, занимаваща се с производство на полиетиленови консумативи – Симфони Енвайрментъл (Symphony Enviornamental). Екип от експерти разработи специални найлонови торбички за храна с вградени химикали, които спират растежа и развитието на плесента и освен това имат антибактериален ефект.

Хигиенизиращите пликчета за храна не позволяват на мухалните бактерии да просъществуват като същевременно имат противопаразитно действие. Затова храната, прибрана в тях ще е като в състояние на вакуум, без да бъде реално вакумирана. Изобретателите искат да наложат продукта като заместител на пазарните найлонови пликове, защото смятат, че техните торби ще позволят на хората да занесат вече прочистена храна у дома си и да я консумират по-дълго време. Пликчетата ще помагат при съхранението на плодове и зеленчуци, месни и млечни продукти, хляб, риба и вече сготвени ястия.

Все още се водят тестове дали технологията е безвредна за човешкото здраве и не причинява алергии. За момента изобретението се използва за поддръжка на хигиената на пари и документи. Доказано е, че унищожава освен плесен и причинителите на салмонела, листерия и бактерията ешерихия коли. Ако пликовете се окажат безвредни, ще са сигурен гарант за предпазване от хранителни натравяния.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене преди и след кръводаряване

Какви храни се консумират преди даряване на кръв и какво е добре да се яде след кръводаряване?   виж още »

Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

Кацането на насекоми в чинията може да се окаже опасно за човешкото здраве.   виж още »

Замразените салати са по-здравословни от пресните

Плодовете и зеленчуците, които са съхранявани във фризери имат повече полезни вещества от пресните. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта