Регистрация

Доматите са уникален природен антикоагулант

17 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1445
Доматите са уникален природен антикоагулант

Доматите намаляват нивата на кръвосъсирване и предпазват от рак.

 

В рамките на върлуващата пандемия от covid-19 медици от цял свят масово препоръчват приема на противосъсирващи медикаменти при ваксинация или преболедуване. Така лекарствените продукти от групата на антикоагулантите се превърнаха в широко търсена стока. Те предпазват от тромбози, защото предотвратяват съсирването, но някои от тях дразнят стомаха и не са подходящи за продължителен прием. Тук се появява негово величество доматът, който също се включва в борбата със съсирването на кръвта и превенцията от тромбози и сърдечно-съдови болести.

Какво представлява проучването за доматите като естествен антикоагулант? Шотландски изследователи провеждат експеримент с 200 доброволци, които консумират всеки ден по 200 грама сурови домати и по 100 г домати, преминали термична обработка. Въпреки че проучването продължава в рамките на 3 месеца, резултатите се отчитат еднакво още след първия прием и се поддържат докато доматената “терапия” продължава. При 97% от доброволците се отчита кръворазреждане между 60 и 70%. Това откритие превръща червения плодов зеленчук в идеална профилактика след прекарване или ваксинация срещу  covid-19. Учените все пак предупреждават, че доматите не бива да заместват антикоагулантите по лекарско предписание, а само могат да се използват за по-продължително поддържане на резултатите.

Доматите като антикоагуланти. Изследователите смятат, че положителният ефект върху кръвосъсирването се дължи на веществата от групата на флавоноидите, на които доматът е особено богат, както и на веществото ликопен. Флавоноидите пречистват кръвта и лимфата и имат антитромботично действие. Ликопенът пък е обявен за естествен детоксикатор на клетката и участва в множество тестови противоракови медикаменти. В цялото хранително разнообразие от продукти ликопен се съдържа предимно и в най-големи количества именно в доматите. Трябва обаче да се консумират както в суров вариант, така и след термична обработка, за да повлияе високата им ефективност върху организма.

Кои даомати са по-полезни – пресните или печените? Доказано е, че част от флавоноидите „умират“ при термична обработка, но пък за сметка на това количеството усвояем от организма ликопен се увеличава с 35% след 2 минути варене или печене на домата. След 10 минути престой на високи градуси, той разполага с 60% повече ликопен от сурово състояние. В килограм доматено пюре се съдържат 1500 мг ликопен, което е презадоволително количество за нуждите на тялото. Някои лекари дори го препоръчват като профилактична противоракова превенция.

Екипът на kulinarno.bg припомня, че яденето на домати все още не е прието като официален заместител на противосъсирващите медикаменти, затова може да се прилага само профилактично или да замести таблетките след консултация с лекар.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подходящи видове домати за зимнина

С какви домати се правят домашни лютеници и сосове и кои домати са подходящи за слагане в буркани?   виж още »

Хранене преди и след кръводаряване

Какви храни се консумират преди даряване на кръв и какво е добре да се яде след кръводаряване?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта