Регистрация

Учен обяснява как се прави съвършеното кафе

26 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 2669
Учен обяснява как се прави съвършеното кафе

Химик смая баристи, използвайки елемнетарни трикове за правене на идеалното кафе.

 

Мнозина се сблъскват с проблема денят им да започне на лошо още с първата чаша кафе, която не успява да върне тялото към радостта от живота. Дали прекалено горчиво, прекалено слабо, киселеещо или пък влизащо в категория „негърска пот“, тъмното ободряващо питие в чашата не е онова, което човек наистина би желал да бъде.

 

Защо се случва така и как да се поглезим, за да започнем деня ободрени и с усмивка, открива Д-р Кристофър Хендън, цитиран от dir.bg. Специалистът е учен – химик в Университета на Орегон, който обича да се наслаждава на благоуханна и стойностна кофеинова напитка, но не всяка сутрин домашното му кафе било такова. Защо?

 

Д-р Хендън се заел да разкрие тайната на идеалното кафе. Впечатление му правило, че използвайки един и същи сорт зърна, еднакво количество вода и захар, напитката се получавала с различен вкус някои сутрини. Затова ученият решил да отдели повече време в изследване на истинските носители на вкуса на кафето. Не след дълго химикът бил готов с научни и дегусационни тестове, за да може да обясни пред екип от баристи кои процеси при направата на кафе отговарят за нюансите на вкуса му. Ето и петте правила за постигане на идеален вкус и аромат на кафето:

 

1. Кафето трябва да се прави с твърда вода, за да има силен вкус. Тя съдържа примеси, сред които най-важни са магнезият и калцият. Тези два елемента буквално „завръзват“ кофеина в напитката. Той не изветрява и не се губи. Така чашата кафе е наистина силна, кавато трябва да бъде.

 

2. Твърдата вода НЕ трябва да има високо ниво на бикарбонат. За съжаление съединението често се среща във високи дози във водата, богата на магнезий и калций. Но бикарбонатът може да предизвика прекомерна горчивина на напитката.

 

3. Правилно съхраняване на кафето. Едва ли всеки може да си пече ежедневно зърната кафе. Затова мнозина си ги купуват изпечени, а повечето пъти и смляни. Е, пропуснете второто – съветва Д-р Хендън. Трябва да се купува прясно изпечено кафе на зърна. Специалистът препоръчва те да се съхраняват в добре затворен съд в хладилника. Най-добре вакуумирани в найлонов плик. Прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който е основният източник на аромата му. Колкото повече успеем да задържим от летливия газ при зърната – толкова по-приятен дъх ще има напитката. Затова е добре да охладим въглеродния диоксид и по този начин да намалим летливостта му. Плюс това да не му позволяваме да напусне кафето, държейки го отворено.

 

4. Кафето не бива да се мели прекалено фино. От една страна при този процес се отделя повече въглероден диоксид, от друга – колкото по-фини са частиците, толкова по-лесно се слепват. А това влошава цялотсния вкус на напитката.

 

5. Водата през цедката на кафемашината трябва да преминава равномерно. Недостиг на много кафемашини е фактът, че водата тече през средата на цедката. Така тя взима качествата само на една част от кафето в себе си. И докато преплаква само някои от частиците напълно, на останалите не дава шанс да прехвърлят пълния си потенциал в чашата.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кое е най-силното кафе на света

Колко кофеин се поема с една чаша кафе? Всичко зависи от кафето!   виж още »

Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик? виж още »

10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта