Регистрация

Пристрастяваме ли се към кафето?

24 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 2575
Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик?

Всеки ден в света се изпиват над 1 милиард чаши кафе. Това е лесно достъпна и бързо намираема напитка в повечето съвременни страни. С годините консумацията на ободрителната течност се е превърнала в традиция за модерните общества, а представата за наистина „добро утро“ често се свързва с чаша горещо кафе, която да даде енергиен старт на деня. И докато едни хора не могат без своята задължителна топла чаша, то други прекарват дни, без да се сетят за нея. Трети пък консумират напитката по няколко пъти.

Активното вещество в кафето е кофеинът. Той се съдържа и в други напитки, като това са какаото, чаените листа и тонизиращите безалкохолни, които много хора приемат с идея да издържат на тежкия ден, който ги очаква, без да си дават реална сметка какво причиняват на мозъка си. Истината е, че ДА – СЪЩЕСТВУВА ПРИСТРАСТЯВАНЕ КЪМ КОФЕИНА, АКО ГО ПРИЕМАМЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ В ЕДНИ И СЪЩИ ЧАСОВЕ ИЛИ ЗА ПО-КРАТЪК ПЕРИОД ШОКИРАМЕ ТЯЛОТО СИ С ФРАПАНТНО КОЛИЧЕСТВО ОТ НЕГО. (Прочетете повече от американското проучване за влиянието на кофеина върху организма и какви са референтните стойности на човек за ден.)

Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост, обясняват авторите на канала „Защо“ във v-box7, които са се заели да разнищят как действа ободрителното вещество на мозъка. 24 часа след спиране на „наркотика“, се появяват първите симптоми на кофеинова абстиненция, които се изразяват в умора и главоболие, липса на емоции, поява на апатия, безпокойство, тревога, раздразнителност, липса на концентрация. Ако човек, който е свикнал с ободрителната си напитка, се лиши по-дълго от нея, тялото започва да трепери, като треморите тръгват от пръстите и се пренасят върху цялото тяло.

Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията. Зависимостта се появава когато след всяка изпита доза кафе мозъкът се опитва да поддържа енергия и баланс под прилива на кофеина. Структурно кофеинът има близка прилика с мулекула, която присъства естествено в нашия мозък, обясняват от „Защо“. Тази мулекула се нарича АДЕНОЗИН и кофеинът е толкова сходен с нея, че той може да се намести в рецептрите ни за аденозин, като ефектично ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият останъл аденозин, който започва да плува свободно около мозъка стимулира надбъбречната жлеза да секретива друг стимулант – адреналин. А той вече е особено пристрастяващ и има нужда от увеличаване на дозите. Това е т.нар в психологията „пристрасеност към екстремни изживявания“, която подтиква занимаващите се с екстремни спортове да търсят все по-големи височини и да измислят все по-опасни маневри.

Кофеинът се абсорбира, но и изчиства бързо от тялото. Изпивайки една порция кафе, с която сме свикнали, неговото влияние върху организма се появява между 10-тата и 40-тата минута в зависимост от това дали е на гладно или сито. Между 5 и 7 часа след поглъщането на кофеина, 50% от него вече са напуснали тялото ни. След 10 часа процентът е станал вече 75%. След 15 часа сме напълно чисти от кофеина, но след 24 часа тялото започва да си го търси отново. Затова обикновено кофеиново пристрастените хора пият кафето си в едни и същи часове на деня.

Как тялото се пристрастява към кофеина? С редовните приеми на кафе, чай, кола или ободрителни напитки, мозъкът свиква, че трябва да отвърне на кофеиновата атака, изграждайки по-голямо количество аденозин. Така кофеиново-пристрастеният индивид се налага да увеличи дозата напитка или да зачести нейния прием, за да може да усети удовлетворението от питието си. След време обаче едното кафе на ден преминава в две, три и повече или количеството на напитката се увеличава. Същоте е както при наркотично зависимите.

Как да се справя с кофеиновата зависимост? Експертите съветват да постъпите обратно на тялото си. Не е нужно да отказвате напълно кафето, какото, колата и чая. Сведете тяхната консумация до един път на ден и постепенно намалявайте количествата. Така организмът ще балансира по идеален начин нивата на аденозин и кофеин в себе си. Все пак кофеинът има ползи, които не са за пренебрегване. Сред полезните качества на кафето са увеличаване на концентрацията, бдителността, комуникативността и активността в ежедневието. Не е нужно на сила да се лишавиме от тази привилегия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Учени: Кафето пречи на паметта, не на съня!

Ново изследване върху въздействието на кофеина доказа, че ободряващите напитки влияят върху обема на сивото вещество в мозъка.   виж още »

Колко кофеин има в любимите напитки?

Кои напитки съдържат кофеин и колко е кофеинът в колата, зеления и черния чай, топлия шоколад и кофеиново съдържание на различните видове кафе.   виж още »

Не прекалявайте с кафето в топлото време

Кафето обезводнява и може да доведе до силна дехидратация в жегите или след изпотяваща тренировка.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта