Регистрация

Трикове за предпазване от киселини

19 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1727
Трикове за предпазване от киселини

Елда, ядки, сода и моркови могат да спрат неприятното парене в стомаха.

 

Тежки за смилане хранителни продукти, лоши комбинации според разделното хранене, стомашно неразположение, хормонален дисбаланс, затояла мазнина, в която е готвено... причините за поява на киселини и парене в стомаха са много. Но ефектът е неприятен, често болезнен и човек започва да мисли как да се отърве бързо от дискомфорта. Разбира се, фармацията щедро предлага всякакви таблетки, които да помогнат, но ако не искате да прибягвате към лекарства, опитайте и с някои домашни трикове, изпитани още във времето, когато не се тичаше до аптеката за всяка малка болежка.

 

Елдата е лекарство за киселини. Ако не ви се случва за първи път, можете да предразполагате стомаха си към спокойствие, хапвайки си варена гречка всяка сутрин. Това е идеалната застраховка. Нужни са ви само няколко супени лъжици от сварените зърна, за да се захванете със задълженията си на спокойствие. Не прибавяйте мляко или овкусители – хапвайте елдата чиста, макар и да е леко безвкусна. В рамките на деня можете да изпробвате трика, но ефект има само когато се приема на гладно.

 

Лек против киселини с пържена елда. Друг трик с гречка е да я запържите. Използвайте студено пресована кокосова мазнина. Сгорещете 1 с.л. и добавете в нея 4 с.л. елда. Пържете буквално до почерняване. Полученото „лекарство“ съхранявайте в стъклен буркан и си взимайте от него по ½ ч.л. три пъти на ден на гладно. Това е по-добра алтернатива, отколкото да привикнете към содата.

 

Разтворена сода във вода против киселини. Това си е традиционната народна медицина за борба с паренето в стомаха. Трябва да знаете обаче, че не се препоръчва за дълговременна употреба. Содата неутрализира киселините, но е твърде силна и стомахът забравя как сам да се справя с проблемите. След няколко месеца може да загуби способността си да се противопоставя на всякакви храни с киселинно Ph. Затова трикът се ползва еднократно или поне рядко. А рецептата е лесна – в100 мл вода със стайна температура се разтваря 1 ч.л. сода. Изпива се на един път на малки глътки. Следва оригване и моментално подобрение.

 

Счукани сурови ядки против киселини. Това е хитринка за бързо реагиране. Вземете шепа сурови орехи, слънчогледово семе, тиквени семки или бадеми. Можете да ги минете през мелачка за кафе, а ако сте се спрели на по-едра ядка – да я рендосате. Хапнете 2 чаени лъжички от готовия цяр и изчакайте да подейства 5 минути. При някои хора е безотказно, но други се оплакват от недостатъчен или прекалено кратък ефект. Все пак при нужда можете да опитате.

 

Рендосано сурово оранжево растение. Така най-често наричат лека срещу киселини, направен от рендосана сурова тиква или пресен морков. Важно е да сте се спрели на наистина свежо растение и да погълнете между 50 и 100 грама от него. Можете да използвате и профилактично този лек, особено акострадате от появяващи се киселини в схподно време от денонощието.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене при стомашен вирус и разстройство

Диарията при деца и възрастни изисква внимателен подход към избора на менюто.   виж още »

Зеленчуците преди тренировка пречат на стомаха

Знаменитият фитнес инструктор Брендън Ментър съветва да наблегнем на фибри преди и след спортна активност.   виж още »

Народна медицина срещу подут стомах

Билки и отвари, които облекчават стомаха и намаляват подуването на корема.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта