Регистрация

Зеленчуците преди тренировка пречат на стомаха

19 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2022
Зеленчуците преди тренировка пречат на стомаха

Знаменитият фитнес инструктор Брендън Ментър съветва да наблегнем на фибри преди и след спортна активност.

 

Началото и краят на една тренировка са храненето, обяснява знаменитият фитнес инструктор и диетет от Филаделфия Брендън Ментър. Той работи с множество спортисти в изготвяне на техния хранителен и тренировъчен режим и развенчава някои от най-затвърдените правила на хранене при спортна дейност.

 

Грешка е да се яде обилно дори и два часа преди тренировка. С тази своя сентенция световноизвестният „ментор“ на добрата фигура зачерква теориите, според които трябва да се нахраним качествено, за да имаме сила за предстоящата актвност. Според него 2 часа не са достатъчни за усвояване на калориите от храната и превръщането им в енергия. За това време се усвояват добре само фибрите и влакната. Ето защо купичка соеви кълнове или мюсли е идеалното ястие. После оставяме тялото да събира сили и да обработи приетата дажба.

 

Зеленчуците пречат на тренировката. Те предизвикват газове и подуване, а и са бедни на калории. Затова салатата не е препоръчителен избор. Комбинирани с варени яйца или бяло пилешко месо, те преминават от дразнители в помощници на храносмилането, затова е добре да се предпочете малко количество от един вид зеленчук, което да се комбинира с мощен протеин. Зелето и някои видове листни зеленчуци обаче са прекалено натоварващи за храносмилането, затова Ментър съветва да изберем най-простия възможен зеленчук – краставицата.

 

Ако ще ядете пържена храна и фаст фууд, то по-добре въобще не се мъчете да тренирате. Хранителният експерт тотално изключва от менюто на активните спортисти всичко пържено. С тестените изделия трябва да се внимава, както и с прекаляването на комбинацията от тесто с други продукти. Хляб и зеленчук, хляб и сирене и хляб и семена или ядки са разрешени. Но в забранения списък влизат хляб с картофи, хляб с месо и хляб със сладко (течен шоколад, фъстъчено масло и мармалад).

 

Всичко, което важи за храненето преди тренировка, е в сила и за храненето след нея. С това свое правило експертът обяснява защо тренировката започва и завършва с хранене. Яде се 2 часа преди и 1:30 часа след същинската активност. Кръгът се затваря със сходни ястия на тези, с които се започва. А най-добре и със същите, защото в стомаха все още има нужната алкално-киселинна среда, готова да ги разгради по-бързо и лесно. Ефектът на горене на калории и трансформиране на мазнините в мускулна маса не спира с активността, а продължава два часа след това. Ето защо е важно да се внимава и с последващото на спорта ядене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Плодове при проблеми със стомашно-чревния тракт

Какви плодове могат да се ядат при заболявания на стомаха и червата?   виж още »

Трикове за предпазване от киселини

Елда, ядки, сода и моркови могат да спрат неприятното парене в стомаха.   виж още »

6 храни след прибиране от фитнес

Какво се готви след прибиране от трянировка и кои вещества в храната са най-важни за трениращите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта