Регистрация

Народна медицина срещу подут стомах

18 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2809
Народна медицина срещу подут стомах

Билки и отвари, които облекчават стомаха и намаляват подуването на корема.

 

Хранителни алергии или недобросъвестни комбинации между хранителни продукти и прекаляване с техните количества са най-честите причини за дискомфортното подуване на стомаха. И докато при някои се изразява просто в нуждата да се разхлаби колана, то други усещат болка. Съпроводът от газове също не е приятен, особено ако се налага да сте сред хора. Затова каналът Баба Знае припомня някой от най-известните отвари в народната медицина, които лекуват стомашно подуване.

 

1. Мляко с канела. Обикновено тази топла чаша се приема два часа след вечеря и 10-тина минути преди лягане. 150-200 мл мляко се загряват до 80 градуса, добавя се ½ ч.л. канела на прах и се маха от огъня. Изчаква се да изстине до приятна за консумация температура. Пие се на малки глътки, но без почивка. Добре е да си потърсите хубава канела, защото предлаганата на българския пазар е с доста ниско качество.

 

2. Дъвчене на джинджифил. Това е полезен навик след хранене, защото спомага метаболитните процеси. Можете просто да отрежете парче от пресен корен джинджифил и да го дъвчете 5 минути или пък да си сипете в 500 мл вода 1 ч.л. рендосан джинджифил, 1 ч.л. черен пипер на прах и 1 ч.л. копърово семе. После кипвате заедно, махате от огъня и оставяте да се запари, прецеждате, разделяте на две части и пиете.

 

3. Чесънът стимулира храносмилането. Най-ефикасно ще е ако имате шанса да си хапвате по стрък пресен чесън по време на основните хранения през деня. Ако се притеснявате от лошия дъх и неприятния вкус, можете да си правите отвара от стар чесън като кипнете 500 мл вода и пуснете в нея 10 разполовени скилидки чесън, 20 зърна черен пипер и ½ ч.л. семена кимион. Вари се 10 минути и след това се оставя под капак още 20 минути. После се прецежда, разделя се на две дози и се пие 40-50 минути след хранене.

 

4. Копъровото семе е благодат за стомаха. Дори и на пеленачетата се дава копър за успокояване на коликите. С 250 мл вряла вода залейте 10-тина семена копър и един стрък пресен копър. Похлупете за 15-тина минути, след това прецедете и си сервирайте чая със стръкчето подправка. След като изпиете течността, схрускайте и зеленината.

 

5. Мента за спокойно коремче. Ментата е билка, която дарява всякакво спокойствие, защото действа по уникален начин на нервната система. Тя се използва и за облекчаване на стомаха. За целта си вземете пресни листенца и леко ги счукайте в хаванче. Кипнете 250 мл вода, прибавете листата, оставете да врат една минута и след това захлупете с капак. След 20 минути прецедете, добавете ½ ч.л. мед и изпийте.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо стомахът къркори и как се спира къркоренето?

Подуването на стомаха и къркоренето на червата могат да се окажат лесен за премахване проблем, ако знаете какво да наблюдавате.   виж още »

Защо чревните бактерии са важни?

Какво представлява чревната микрофлора и чревната фауна и защо е важно да поддържаме чревния микробиом в добро здраве и благоденствие?   виж още »

Ленено прочистване за здраве и редовна тоалетна

Диета с лен за редовен стомах чисти тялото и спомага за отслабване и разкрасяване.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта