Регистрация

Да оформим с белачката за картофи декорации и храни

20 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 9047
Да оформим с белачката за картофи декорации и храни

Красива и апетитна храна, изваяна с белачка за картофи.

 

Белачката за картофи е инструмент, който присъства във всяка кухня, но освен да лиши краставицата, картофите и ябълката от най-горната обвивка, има и редица други приложения в кулинарията, които гарантират направата на вкуси ястия и оригинални украси на храната. Че може да бели, е ясно, но ето какво още можете да постигнете с белачка за картофи.

Нарязване на чипс на тънко. Тук не важи само за картофените варианти. Обикновено в професионалната кухня тиквичките по гръцки също се режат с белачка, за да бъдат тънки и хрупкави. Подходяща е още за моркови на ленти, стебла селъри за коктейли и украса на чаши и супи, кръгчета ряпа, цвекло и репички за декорация на салати и гарнитури. Опитайте и ще се изумите, че не сте използвали един от най-елементарните кухненски уреди за толкова високи постижения.

Рецепта за домашен печен чипс от картофи, който можете да нарежете с белачка

Нарязване на твърди сирена за паста и пица. Обикновено традиционните пици и тестени изделия по италиански, се сервират с поръска или украса от фини плочки пармезан, които почти прозират през продукта и създават автентична визия и изтънчен вкус на ястието. За оформянето им обикновено се продават рендета, които не са с отделни дупки, ами няколко реда цели отвори. Всъщност това представлява и белачката за картофи с тази разлика, че е само на 1 ред. Отрежете си правоъгълно парче от вид твърдо сирене по избор и след това с белачката лесно ще направите автентична италианска украса на любимата пица, салата или паста.

Домашна рецепта за макарони с мляно месо, които можете да гарнирате с фини плочки пармезан

Белачките със зъбци са идеални за нарязване на продукти за рьощи. Ако белачката има малки зъбци, не подминавайте с лека ръка техните форми. Официално този уред се нарича китайско ренде, но в България се продава като обикновена картофобелачка. След като сте обелили картофа или моркова с нея, опитайте и да го нарежете. Получават се тънки разделени лентички, чиято форма с обикновено ренде не може да бъде постигната така прецизно. След това можете да ги полеете с мазнина и да изпържите на рьощи, да добавите към салати и азиатски ястия или да замесите с яйце и малко брашно (или царевично нишесте), за да се получат идеалните зеленчукови кюфтенца.

Рецепта за домашни рьощи с лук

Опитайте да обелите наполовина. Това е друг трик с белачка, който създава оригинална украса с плодове и зеленчуци, но не всеки го прилага в дома си. Наричана жаргонно от родните готвачи „тука има – тука нема“ хитринката прави продуктите на черти. Най-добре се получава с червена ябълка, репички, патладжан, тъмни тиквички и краставица – въобще суровини, при които цвета на обелката контрастира с този на вътрешността. Ако не сте пробвали, вземете най-комерсиалния продукт  - краставицата. Белете на непрекъсната линия по дължина като обелите един участък и оставите необелен следващия. Редувайте така докато стане на тъмни и светли ивици. А после нарежете напречно и ще видите колко красиво изглеждат кръгчетата. Направено с червена ябълка, ще имате разкошни парченца шарен пресен плод за декорации.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правила за почистване на риба

Етапи при чистенето на риба и какви са стъпките при люспене, махане на перките, кормене и отстраняване на слузта и хрилете.   виж още »

Трикове за махане на семки от люти чушки

Как се почистват люти чушки от семките и как се маха лютивината от ръцете?   виж още »

Практични домакински трикове

Улеснете живота си с няколко прости хитринки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта