Регистрация

Петте най-люти чушки в света

17 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 2237
Петте най-люти чушки в света

Люто чушле може да опиканти подобаващо седем гозби, но пред него в класацията се нареждат още два коварни вида.

 

Лютите чушки са онова мъничко нещо, което може да накара голям здрав мъж да избухне в сълзи и да търси панически спасение от убийствената острота на горенето. Някои от тях в миналото са били използвани за локална анестезия, за други се говори, че успявали да обезболят дори и без да се допират до кожата или нараненото място. Силата им наистина е разрушителна, а колко люти са те, се мери чрез скалата на Сковил (повече четете ТУК). Кои са петте най-люти чушки в света, разказва каналът Earth Titan.

5. Призрачната чушка – този червен, леко сгърчен и доста бляскав екземпляр е култивиран в началото на века в Индия. Според скалата на Сковил силата му достига до 1 041 427 SHU. 1 г от него се усеща в 3 литра харана, а европейците го кръщават „призрачна чушка“, защото при близване очите се замъгляват и хората изглеждат като призраци.

4. Нага Вайпър е английският отговор на индийската пикантност. За съжаление малцина могат да се сдобият с такова чушле. През 2012 г. видът е култивиран от Джералд Фоулър, но се оказва, че при всяко следващо поколение силата на лютивината, както и автентичният вкус се изменят, ето защо само фермата на Мистър Фоулър може да продаде автентична Нага Вайпър. В крайна сметка за какво пък му е на човек продукт с 1 382 118 SHU по скалата на Сковил.

3. Севън Потс е носителят на бронза в силно пикантната класация. Видът варира, затова лесно може да бъде объркан дори и от разбирачи. Името идва от идеята, че една чушка може да подлюти седем казана с храна. Наистина е така, защото според скалата на Сковил тази чушка притежава 1 853 936 SHU. Кръстоската е направена в Тринидад и Тобаго между местни сортове.

2. Тринидадският скорпион държи второто място със своите 2 009 231 SHU, но разполага с подла сила, затова доста трябва да се внимава. При първоначално отхапване се усеща приятна сладникавост и, ако човек не знае какво слага в устата си, постепенно се отваря лютивина, която може да убие с остротата си. Но вече е късно за връщане назад.

1. Каролина Рийпър е златен медалист в категорията най-лютата чушка в света и държи вече седма поредна година първото място. Със своите 2 200 000 SHU тя е записана и в книгата с рекордите на Гинес. Любопитно за вида е, че не е претенциозен и може да бъде отглеждан в домашни условия в саксия или в градини. Семена за Американският убиец от Каролина могат да бъдат намерени в интернет, така че внимавайте, когато недоверен приятел ви накара да опитате личното му производство от люти чушки.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да стане чушката по-малко люта?

Трикове за намаляване на лютивостта на чушки или как се изтегля лютивината от чушките?   виж още »

Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

Как се мери степента на лютивост на чушките и от какво зависи лютивината. виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта