Регистрация

Трикове за гонене на мравки и насекоми от кухнята

19 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1314
Трикове за гонене на мравки и насекоми от кухнята

Прогонване на дребни вредители от кухнята с подръчни готварски продукти.

 

В кухнята могат да бъдат открити безброй вкусотии не само за обитателите на дома и техните гости, но и за натрапниците с по 6 крака. Там където има органични продукти, се навъртат и насекоми и буболечки – всякакви твари, които биха хапнали от запасите. Те не осъзнават, че развалят варивата като гризат от тях, принуждават домакинята да изхвърли брашната, в които са снесли яйца и за капак са носители на зарази, защото други микроорганизми живеят върху тях и остават след тях.

Най-често в кухнята долитат насекоми. Съществуват определен вид кухненски молци, еднакви по външност с онези, които хапват вълнените дрехи в гардероба, ала тези харесват фино смлени текстури – особено брашна и какао. Ларвите се напъхват нагло в шоколада, хляба боба и ориза, оставяйки след себе си специфични дупчици. А за капак може колония от мравки да обяви кухнята за свой собствен дом. Да претича някоя и друга хлебарка по плота е често срещано неприятно явление. Как да се отървем от всичко това без репеленти и съмнителна химия – вижте три изпитани домакински трика.

Дафинов лист гони хлебарки и насекоми. Ароматната подправка, любима на манджи и бульони, може да защити от всякакви насекоми, включително и хлебарки. Дафиновите листа съдържат алкалоида евкалиптол, който мирише особено неприятно на всички шестокраки. Можете да поставите парченца от подправката на ключови места, откъдето прииждат натрапниците или да пъхнете превантивно по едно листо в бурканите с паста, варива и брашна. Така ще се защитите от молци, хлебарки и други миниатюрни пъплещи твари.

Етерично масло от чаено дърво гони насекомите. Ако добавяте по капка етерично масло от чаено дърво към крема си за лице и ръце с цел да преборите дехидратацията на кожата и следите на времето, то можете да го използвате и за да спрете натрапниците да долетят докато проветрявате след готвене. Сипете 10 мл вода в керамична съдинка и капнете 5 капки от маслото. Закрепете съда над запалена декоративна свещичка или сложете на слаб огън на котлона и оставете приятният аромат да се разнесе. Докато за вас той е символ на хармония и пречиства въздуха, то за крилатите твари, канещи се да ви дойдат на гости, е истинско бедствие. Сега можете да отворите широко прозореца, да дръпнете комарника и да останете необезпокоявани от жужене.

Ориз гони мравки от кухнята. Гледката на група мравки, понесли с достойнство оризово зърно към мравуняка си едва ли ви подсказва, че малките животинки съвсем скоро ще се наложи да напуснат местообитанието си. Истината е, че оризовото зърно, влязло в мравуняка, започва да попива влага от околната среда, набъбва, покълва и развива определен вид бактерия. Тя е смъртоносна за мравките, затова те панически бягат, оставяйки събраните си запаси на произвола на съдбата. Вместо да пръскате с препарати и да поставяте химия в кухнята, почерпете натрапниците с няколко оризови зърна. Първоначално те ще са ви благодарни и ще нарамят находката. Но само след 24 часа от мравките в дома ви няма да остане и следа.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 билки в саксии за естествен репелент

Известни подправки, които гонят мухи, комари и други летящи твари.   виж още »

Насекоми ще заменят свинското и телешкото в храните

Брашна от буболечки ще доставят на човека фибри и аминокиселини във вкусни ястия на бъдещето.   виж още »

Хлебарки – здравословен протеин по китайски

Фермерът Ли отглежда американски хлебарки за направата на вкусни мезета и елитна козметика.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта