Регистрация

Насекоми ще заменят свинското и телешкото в храните

15 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 1812
Насекоми ще заменят свинското и телешкото в храните

Брашна от буболечки ще доставят на човека фибри и аминокиселини във вкусни ястия на бъдещето.

 

Не е тайна, че рибата в Световния океан вече дава първи признаци за дефицит при изхранване на човечеството. Отделно отглежданите за консумация пилета, телета и прасета се хранят, отглеждат и преработват с куп вредни за организма добавки, които застрашават човешкото здраве. Затова храната на бъдещето трябва да бъде богата на фибри, протеин и аминокиселини, като същевременно не нарушава екологичното равновесие на планетата и не обрича животните на страдание. В момента има такъв ресурс, категоричен е Мауро Серафини от Университета в Терамо, цитиран от БГНЕС.

 

Насекомите са храната на бъдещето, споделя ученият след проведени множество изследвания както за полезността на продуктите, направени от насекоми, така и за влиянието върху планетата, ако този ресурс бъде впрегнат в човешкото изхранване. За сравнение масата на годните за ядене насекоми в момента е 17 пъти по-голяма от тази на всички хора и 8 пъти повече от тежестта на предназначените за храна телета и прасета взети заедно.

 

Полезни насекоми за ядене. Звучи странно, но именно здравословният аспект на този тип иновативни продукти е в основата на тяхната мода, която се очаква да стане факт до няколко години. Те са изключително богати на протеин, засищат и дават сила и енергия. Съдържат редица фибри и незаменими аминокиселини, благодарение на които подпомагат храносмилането, не причиняват тежест и подуване и се усвояват лесно и пълноценно. Богати са на полезни мазнини и почти не съдържат наситени мастни киселини. Насекомовото меню е идеална диетична храна, спомагаща за отслабването и прочистването на тялото. Доказано е, че в 100 г буболечки има повече антиоксиданти, отколкото в 100 мл портокалов сок или зехтин.

 

Къде какви насекоми се ядат? В момента над 2 млрд. души по света ядат крилатите и пипалести животинки поне веднъж седмично. Най-честите храни на основата на насекоми се сервират в Азия и Южна Америка, някои части на Африка и острови около Австралия. Но вече има ферми, които отглеждат различни насекоми за храна. Сред най-честите деликатеси са скакалците, хлебарките и копринените буби.

 

Как се готвят насекоми? Сред най-разпространените менюта с буболечки са панираните и пържени скаклци и хлебарки но не е тайна, че този процес на термична обработка е вреден. Затова иновативните методи за направа включват изсушаване на животинските и след това смилане на брашно. То може да бъде основата на протеинов безглутенов хляб и други печива, да послужи за добавка към салати и гарнитури, да бъде оформено на кюфтета за основно. При този начин на преработка се извличат най-полезните вещества за тялото, а остатъчните продукти се включват в изхранването на новото поколение насекоми за ядене. Така кръгът се затваря.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за гонене на мравки и насекоми от кухнята

Прогонване на дребни вредители от кухнята с подръчни готварски продукти.   виж още »

Жабата като храна за човека

Кои жаби се ядат, качества на жабешкото месо и как се готвят жаби и жабешки бутчета?   виж още »

Крил – храна за риби на човешката трапеза

Продукти от водни безгръбначни претендират за полезна и достъпна храна на бъдещето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта