Регистрация

Хлебарки – здравословен протеин по китайски

23 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 2516
Хлебарки – здравословен протеин по китайски

Фермерът Ли отглежда американски хлебарки за направата на вкусни мезета и елитна козметика.

 

След като споделихме как хората по света си хапват печено морско свинче или пържен скакалец (повече – виж ТУК), дойде ред да представим и хлебарката като проспериращ уличен деликатес в Китай. Ако българинът с погнуса се отървава от неприятните насекоми, прочути със своята изобретателност в проникването из всички кътчета на дома, то в далечен Китай хората отглеждат тези вредители за храна и с медицински цели. CNN разказва историята на Ли Бинкай – фермер на хлебарки.

 

Хлебарките са полезен протеин. Ако европеецът пречупи стереотипите си, ще открие още един висококачествен протеин, който може да попадне в здравословното меню, смята Ли. Хлебарката е оцеляващо животно благодарение на веществата, които се съдържат в тялото ѝ. Освен че месото на тези насекоми не отстъпва по хранителни качества на пилешкото и телешкото, то доказано има детоксикиращи и лечебни свойства.

 

За какво са полезни хлебарките. Според китайска медицинска книга от XVI век хлебарките могат да бъдат използвани в изцеряването на чернодробни проблеми и да послужат като ефикасен диоритик. В миналото в Далечния Изток са се използвали при проблеми със задържането на вода в организма, за общо укрепване на тялото и повишаване на имунната система, за зареждане със сила и енергия, лекуване на цироза, раздразнено гърло и проблеми с дихателните пътища. Днес модата на шестокраките животинки се възражда, категоричен е производителят.

 

Как се готвят хлебарки. В ресторанта, където работи, Ли приема предварителни поръчки за готвене на хлебарки. Насекомите се овалват в панировка, подобно на темпура и след това се пържат в традиционния китайски сос Съчуан. Това е смес от подправки – съчуански пипер, анасон, джинджифил, юти чушлета, който придава приятна пикантност и традиционен аромат на източните гозби. Хлебарките се готвят за кратко време на висок градус, като по този начин запазват максимума от полезните си вещества.

 

Какво представлява ястието с хлебарки. В края на термичната обработка в чинията на клиента попадат продълговати панирани хапки. Вкусът е плътен и с месен акцент, разказват запознати. А неповторимата хрупкавост на коричката превръща животинките в апетитно мезе. Ли споделя, че малка част от клиентите, особено чужденци, се решават да си поръчат порция хлебарки, но онези, които се осмеляват да ги опитат, обикновено повтарят поръчката.

 

Модата на хлебарките тепърва предстои. Хлебарките, отглеждани за човешка храна се хранят само с висококачествени и екологично чисти продукти. Въпреки високата полезност на месото им и примамливия вкус и екзотичност, средно по една поръчка на ден в ресторанта е свързана с тях. Към фермата на Ли отправя поглед и фармацевтичната индустрия, където тепърва се разработват нови медикаменти с екстракти от буболечката. Китайски кулинарни майстори пък са се заели да открият още вкусни и питателни ястия с нестандартния продукт като супа от хлебарки, омлет с хлебарки и дори хляб с брашно от стрити на прах сушени хлебарки. А дали тази инициатива ще промени гастрономичните виждания за хлебарката – остава да наблюдаваме.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Азиатски алкохолни напитки с цяла змия, бебета мишки и животински части

Гнусни оризови напитки с добавки на животни в тях потрисат любителите на флората и фауната и предизвикват потрес в разбиранията на модерния човек. Тоз виж още »

Трикове за гонене на мравки и насекоми от кухнята

Прогонване на дребни вредители от кухнята с подръчни готварски продукти.   виж още »

Названия на храни, които затрудняват чужденците

Пет трудни за изговаряне храни, които може да пожелаете да си поръчате докато сте на кулинарен туризъм или екскурзия в чужбина.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous21-06-2022
Новости о клопах в центре дезинфекции Изосепт. Мы работаем по Москве и области!

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта