Регистрация

5 билки в саксии за естествен репелент

30 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 1131
5 билки в саксии за естествен репелент

Известни подправки, които гонят мухи, комари и други летящи твари.

 

Модерните домакини все по-често посягат към свежите билки за завършек на домашно сготвената храна и украса на апетитното блюдо. Модата на саксиите с подправки в кухнята вече е факт. А късметлиите, които разполагат с вила с градина или просторна тераса, се наслаждават в още по-големи количества на ароматните свежи зеленини. Някои от тези растения се използват още от древността и за предпазване от насекоми. Ето как можете да съчетаете красотата, вкуса и защитата от насекоми с пет билки, които предпазват от летящите твари.

1. Босилек – той е особено ефективен срещу мухи и комари. Можете да слагате саксията на отворения прозорец и тя да спира набезите на ципокрилите неприятели. Разчитайте на него, ако го засадите в градината – близо до масата или тентата, където отсядате да си почивате или да хапвате с близките в топлите летни вечери. Ароматът му ще накара комарите да напуснат района.

2. Лавандула – отглеждана и като домашно саксийно цвете или украса на градините, тя е доказано ефективна срещу молци. Ето защо мнозина си берат билката и я прибират в гардероби и ракли. Но тя е също така неприятна и за други насекоми. Дори и в сушен вариант отблъсква мухи, комари и бълхи. А представете си колко е силно действието ѝ, ако цъфти някъде в дома или градината.

3. Мащерка – в саксия или на двора любимата подправка на множество гозби няма да има силен защитен ефект срещу комарите. Ако обаче си откъснете пресните листенца и ги стриете в длани, а след това се намажете по оголените части на тялото, комар няма да припари до вас. Можете и директно да използвате етерично масло от мащерка. Внимавайте обаче – то е фоточувствително, а самото растение предизвиква кожни алергии при някои хора.

4. Розмарин – апетитният му аромат гони всякакви летящи твари. Най-често се използва като пръскало тип репелент. За целта си сварете 3 с.л. сушена подправка или 50 г прясна в 200 мл вода. Прецедете и сипете в дозатор с дифузер. Можете да пръскате себе си, дрехите, пердетата в дома и да защитавате ефективно хора и стаи от набезите на комари, мухи, пеперуди, молци.

5. Лимонова трева – можете да се насладите на отблъскващите насекоми качества на растението като го отглеждате в саксиен вариант, в градината и дори държите изсушено снопче у дома. Лимоновата трева е подходяща за стриване и намазване, за отвара, която да се използва като естествен репелент.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тор за орхидеи от домашни хранителни продукти

Натурални торове за орхидеи, които можете да направите с продукти от кухнята. Ще предпазите цветето от мухъл, ще го подхраните и стимулирате цъфтежа. виж още »

Трикове за гонене на мравки и насекоми от кухнята

Прогонване на дребни вредители от кухнята с подръчни готварски продукти.   виж още »

Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

Кацането на насекоми в чинията може да се окаже опасно за човешкото здраве.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта