Регистрация

Три задължителни промени в хранителния режим след Великден

12 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2173
Три задължителни промени в хранителния режим след Великден

Ако се откажете от пържените храни, замените едно от основните ястия с богата и пищна салата и се научите да се разхождате след вечеря, ще се радвате на повече здраве, добро настроение и тонус и стегнато и привлекателно тяло през летните месеци.

 

След Великденските празници кантарът към мнозина не е милостив, показвайки грозната истина за обратно възвърнатите килограми от коледно-новогодишния хранителен маратон. Нормално е да се лепне някое и друго килце от козунаците, мазничкото агънце и прекаляването с варени яйца. Но никак не е прятно да се посреща топлото време с чисточовешкия срам от свалянето на връхната дреха. Защото под нея се крият тлъстинки, паласки, коремче и бонус целулит при дамите.

 

Кой не иска да отслабне за лятото? Да разхожда изкусителни форми на плажа, в офиса и из квартала на вечерната сбирка с приятели в топлите делнични вечери? Но уви – накозуначените коремчета изскачат изпод станалите тесни колани и ластици. Затова предлагаме три прости правила, с които да си възвърнете самочувствието и харесваната визия, без да се лишавате особено от храна и без да оставяте по кофа пот във фитнеса или на алеята в парка. Съвсем просто е, но трябва постоянство и малка доза инат. А като бонус към свалените килца след тази диета ще заздравите имунитета си и ще се радвате на по-спокоен сън и по-ведро настроение.

 

1. Топло е вече – спрете с пържените храни. Какво пречи на постния боб да бъде сготвен без запръжка? Ами да изпечете чипса? - питат американски диетолози. По време на постите преди Великден са се хапвали бая пържотии, но те са подходящи в студеното време. В жегите само товарят сърцето и черния дроб. Пък и кантара. Потърсете алтернативи на пърженето – готвене на пара, варене, печене. В 100 мл олио или зехтин се съдържат около 900 калории. Няма смисъл да ги поглъщате. А и знаете ли, че целулитът се получава най-вече от пържени солени ястия? Лишете се от тази отрова и няма да съжалявате – нито визуално, нито здравословно.

Вижте как да си изпечете чипс от картофки

 

2. След Великден заменете едно от основните хранения със свежа салата. Сега е времето на пресните зеленчуци, така че смело импровизирайте с всякакви комбинации и дресинги. Дали на закуска, обяд или вечеря ще зарадвате тялото си с витамини, минерали и малко калории – вие си преценете. Ако закусите със салата, ще започнете деня с един добър запас от фибри, които ще спомагат хрансмилането дори и след вечеря. Ако за обяд се спрете на пресни зеленчуци, няма да ви домързи и да загубите рефлекс за работа в натоварения делник. Ако пък вечеряте със салата, ще спите по-спокойно и с лекота ще се унесете в съня. Плюс това на сутринта ще отчетете смъкнати грамове. Разбира се, не можете да замените и трите основни хранения със салата, но поне едно е добре да обявите за „свежо“.

Вижте как си правим модерна и диетична салата със спанак, домати и киноа

Ето и рецепта за салата по подобие на Шопската, с която вечеряме или обядваме вкъщи

3. Вечеряйте по светло и след това излезте на кратка разходка. Това е индийски съвет за здраве, красота и дълголетие, към който българинът гледа с особен скептицизъм. Не бъдете тесногръди. Доказано е, че метаболитните процеси силно се забавят след залез. По природа човешкото тяло е така устроено, че да не смила храна, когато навън е тъмно. В зимното часово време е трудно да се яде само по светло (въпреки че би било добре и тогава да се спазва правилото), но когато денят е дълъг, няма оправдание да не се опита. Топлото време позволява спазването на още един полезен индийски принцип – ВИНАГИ РАЗХОДКА СЛЕД ВЕЧЕРЯ. Става въпрос за 15 минути вървене с умерено темпо 10 минути след като сте приключили с храненето. Така ще събудите стомаха да свърши работата, която сте му отворили с вечерята, а и ще активизирате организма да изгори излишните калории от последното хапване. В допълнение прочиствате ума и обогатявате кръвта с кислород, а това е важно за добрия сън.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Баба Знае лека диета за лятото

Хранителен режим за поддържане на тялото и топене на излишните мазнини в топлото време. виж още »

Да изчистим хладилника и килцата след Великден

Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй. виж още »

Лещата – перфектно основно за лятото

Лещата е диетична храна, понижава холестерола и е богата на фибри. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта