Регистрация

Лещата – перфектно основно за лятото

15 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3687
Лещата – перфектно основно за лятото

Лещата е диетична храна, понижава холестерола и е богата на фибри.

Храната, която ни трябва за лятото е лека, вкусна, засищаща, нискокалорична и богата на витамини и минерали, които да гарантират свежия вид и поддържането на доброто здраве. В това определение съвсем точно се вписва и една зърнена култура, която радва с незаангажиращия си вкус и лесното си приготвяне – лещата. Бърза за намиране, непретенциозна при готвене и евтина, тя е подходяща дори за тези домакини, които не намират време от задължения да обърнат внимание на задрвословното хранене. А колко е полезна – това ще ви разкажем в следващите редове.

Лещата е подходяща за диети, защото в 100 г суров продукт се съдържат едва 12 Ккал, което я прави по-нискокалорична от плодовете. В малките зрънца почти няма мазнини, така че енергията, която ще си набавите от тях, ще бъде изразходвана почти моментално и ще ви накара да се чувствате по-леко и ефирно в горещите летни дни. Фибрите, които се съдържат в лещата благоприятстват перисталтиката и обмяната на веществата, превръщайки се в уникален помощник за бързо отслабване.  

Лещата укрепва стените на кръвоносните съдове, мускулите на сърцето и костната система. Богата на желязо, тя подпомага правилната кардиофункция, а голямото количество магнезий, което съдържа, благоприятства за укрепването на кръвоносните съдове и понижаването на кръвното налягане. Препоръчителна е за консумация от хора, страдащи от разширени вени или с лесно пукливи капиляри. Предпазва от инфаркт на миокарда и доказано не повишава нивото на кръвната захар след ядене.

Лещата не се препоръчва при хора с проблеми с бъбреците, заболявания на пикучните пътища и бъбречни камъни. Тя съдържа група вещества, наречени пурини, които се разграждат до пикучна киселина, виновна за образуването на песъчинки и камъни в бъбреците. И макар растителните пурини да са доказано по-малко вредни от животинските, добре е тяхното наличие да се има предвид.

 

А ето и няколко вкусни рецепти с леща: 

Вкусна супа от леща, праз и наденица

Пикантна супа от боб и леща

Супа от леща с моркови и домати

Супа от леща и тиква

Пълнена тиква цигулка с леща и гъби

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Салата от леща – модерна, диетична и здравословна вкусотия

Какви са правилните компоненти на салатата от леща, за да се превърне тя в радост за очите, небцето и стомаха?   виж още »

Айрян, ама малко по-така

Айрян с мента или босилек гали сетивата, радва тялото и събужда духа в топлото време.   виж още »

Примерно меню за жегите – изберете вашия вариант

Три основни и две междинни хранения спират потенето и намаляват дискомфорта в горещото време.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта