Регистрация

Трескава подготовка за Октоберфест 2014

21 Aug 2014   /   nina123   /   Видяна: 2892
Трескава подготовка за Октоберфест 2014

Нова чаша, състезания по надпиване, надбягване с чували и 12-градусова бира ще радват феновете на пивото на тазгодишния немски фестивал на Фанта-хмел.

След по-малко от месец стартира най-голямото световно бирено мероприятие – Октоберфест, за което вече активната подготовка е в разгара си. Терезиевите поляни край Мюнхен ще приютят и тази година над 6 милиона фенове на газираната нискоалкохолна напитка, като отново се обещават множество изненади и игри с награди.

Иновацията, с която ще се запомни 2014-а година е специална халба, направена само за това провеждане на фестивала. По традиция чашите, в които се налива пивото, задължително трябва да са еднолитрови и от стъкло. В последните години обаче на Терезиевите поляни се появява и стабилно количество ПВЦ, което възмущава традиционалистите, но спестява близо 500 000 евро на организаторите само от счупена посуда и миене. А в период на криза вложението в пластмаса и рециклация се оказва ефективно решение.

Щастливците, който ще имат шанса да бъдат част от мероприятието, ще се наслядят на новия стъклен еднолитров бокал с дръжка, която се захваща като бокс между пръстите и няколко специални места на чашата, които прилепват по устните и следват извивките. Фенове на Октоберфест се шегуват, че чашата трябва да попада в ръцете на по-почерпените купонджии, които заливат дрехите си докато пият. Други пък споделят, че по този модел трябва да бъде изработена венчална чаша, от която да пият едновременно младоженците.

Кризата е осезаема в Европа, затова на идния фестивал се очакват максимум 6,5 милиона души или приблизително колкото през изминалата година. За сравнение рекордът се държи от 8,4 милиона души, посетили мероприятието през 2007 година. Организаторите съблазняват феновете на пивото с близо 30 нови вида мезе, които ще се предлагат плюс утвърдените над 100 вида. Освен това бираджийте ще могат да мерят сили в традиционните състезания по надпиване, надбягване с чували, стрелба и разказване на вицове, както и в нови категории като катерене, преминаване през препятствие и няколко изненади, запазени в тайна.

Октоберфест е най-стария бирен фестивал в света, проведен за първи път през 1810 година по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия, състояла се именно на кръстените по-късно на нейно име поляни. Първоначално мероприятието е представлявало събор на хора от града, които са провеждали различни състезания в чест на двойката. В последствие немската любов към бирата и вурстчетата префасонира феста в световноизвестен повод „да седнат всички на една маса“ и да се насладят на традиционната швабска вкусова култура. Военни действия и епидемии са ставали причина за 24 пропуска в провеждането на Октоберфест, но днес никой няма причина да откаже да изпие една бира на хубаво място с хубави хора, приканят от сайта на събора.

Ако още не сте планирали късната си ваканция, знайте, че Октоберфест 2014 ще се проведе от 20 септември до 5 октомври, като мястото, целта и вида на мероприятието са утвърдени с вековна традиция. Затова всеки, който има възможност и време, нека се присъедини към най-бирената забава в света.

А ако планирате просто да изпиете някоя друга бира с приятели и да бъдете съпричастни към събралите се на фестивала, то ние от kulinarno.bg ви предлагаме СТОТИЦИ РЕЦЕПТИ ЗА БИРЕНИ МЕЗЕНЦА, с които пивото ще ви се услади още повече.

ПОДОБНИ СТАТИИ

3400 души паднаха в неравната битка с бирата на Октоберфест 2017

Терезиевите ливади приютиха над 6,2 млн. души и почерпиха със 7,5 млн. литра пиво гостите на най-големия немски бирен фестивал в Мюнхен. виж още »

Untappd – онлайн бираджии дават съвети на пиячи

Нова социална мрежа за любителите на бирарии съветва коя е най-подходящата кръчма във вашия град. виж още »

7 млн. литра бира се изпиха на Октоберфест 2013

6,5 млн. души изпиха близо 7 млн. литра пиво на най-известния бирен фестивал в света. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта