Регистрация

3400 души паднаха в неравната битка с бирата на Октоберфест 2017

04 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1489
3400 души паднаха в неравната битка с бирата на Октоберфест 2017

Терезиевите ливади приютиха над 6,2 млн. души и почерпиха със 7,5 млн. литра пиво гостите на най-големия немски бирен фестивал в Мюнхен.

На 03.10.2017 след поредните две седмици тежък запой с лек алкохол приключи Октоберфест 2017-а. Започнало с традиционния мюнхенски парад на 16-и септември, голямото бирено глезене бе закрито от кмета на града и тържествен салют. А след пиенето и пукотевиците, дойдоха и равносметките за изминалата четиринадесетдневка, в която над седем и половина милиона литра бира са минали през храносмилателната система на гостите в шатрите на терезиевите поляни.

За първи път от три години Октоберфест отчита положителен ръст на посетителите, като тяхната бройка надхвърля 6,2 млн. души или с 800 хил. повече от 2016-а. Въпреки засиления интерес, много от традиционнните игри за събитието останаха на заден план. Хората и този път се впуснаха в състезания по надпиване с бира и надяждане с вурстчета, но се организираха на своя глава. Оказа се, че главите (а и черният дроб) на повечето пиячи не са чак толкова здрави, защото в рамките на Мюнхенския бирен фестивал над 3400 души са потърсили медицинска помощ, а 670 са били хоспитализирани. Мнозинството от пострадалите обаче не е било с алкохолни натравяния, а с порезни рани или рани от сбивания. Така за около 1800 души бирената почивка завършва не с махмурлук, а с шевове.

184-ият Октоберфест премина под патрона на семейните ценности, колкото и странно да звучи връзката между семейство, ценности и бира. Специално обявени дни в рамките на фестивала предлагаха големи намаления на продукти и детски атракциони за двойки, сключили брак или посетили терезиевите поляни с децата си. За малчуганите се предлагаха наденички от фино смляно и неопипрено месо и безалкохолна бира.

Чужденците се бяха стекли както заради пивото, така и поради привлекателността на баварските жени в регионални носии. Американската група, която бе най-силно представена сред другоземците, преглъщаше повече лиги по пищната дамска плът, отколкото бира. Британците – втори по многобройност сред чужденците, си залагаха на пиенето по презумпция. Третата най-силна агитка бе на любовчийте французи, които добре умеят да съчетават пиене и флирт. За съжаление няма статистика, която да покаже броя на забивките и разбитите сърца на Октоберфест 2017.

С риск да се повторим, припомняме, че Октоберфест е най-старият бирен фестивал в света, проведен за първи път през 1810 година по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия, състояла се именно на кръстените по-късно на нейно име поляни. Първоначално мероприятието е представлявало събор на хора от града, които са провеждали различни състезания в чест на двойката. В последствие немската любов към бирата и вурстчетата префасонира феста в световноизвестен повод „да седнат всички на една маса“ и да се насладят на традиционната швабска вкусова култура. Името на питейното мероприятие не винаги се е свързвало с приятни емоции. През 1980 г. при бомбен атентат са убити 13 души, а над 200 са ранените. От 1810 г. до днес Октоберфест не е провеждан общо 24 пъти заради войни и заразни епидемии.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трескава подготовка за Октоберфест 2014

Нова чаша, състезания по надпиване, надбягване с чували и 12-градусова бира ще радват феновете на пивото на тазгодишния немски фестивал на Фанта-хмел. виж още »

Untappd – онлайн бираджии дават съвети на пиячи

Нова социална мрежа за любителите на бирарии съветва коя е най-подходящата кръчма във вашия град. виж още »

7 млн. литра бира се изпиха на Октоберфест 2013

6,5 млн. души изпиха близо 7 млн. литра пиво на най-известния бирен фестивал в света. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта