Регистрация

Традиционни български ястия за Бъдни вечер

18 Dec 2013   /     /   Видяна: 9177
Традиционни български ястия за Бъдни вечер

Какво се слага на трапезата на Бъдни вечер и кои хранителни продукти са най-купуваните от българина за семейния празник? 

Традицията на Бъдни вечер повелява на трапезата да има голям нечетен брой ястия, които да не съдържат никакви животински продукти. И докато за хората, свикнали да постят, това е една богата вечеря, то за почитателите на мръвката стои въпросът какво точно да си сготвят и дали въобще ще могат да се нахранят добре при така поставеното религиозно „условие“. А списъците, с които да се посети супермаркета вече се правят, защото само след броени дни ще настъпи един от годишните пикове за пазаруване на продукти, който радва търговците покрай Бъдни вечер и Коледа.

От плод-зеленчука споделят, че най-търсените „провизии“ са картофите, суровата туршия, киселото и прясното зеле и тиквите. Купува се активно лук, сухи чушки, орехи, стафиди и лозови листа в буркан. От подправките предпочитани са пресните мерудии, джинджифила на корени, пащърнака и целината. Специално за празника се зареждат и различни видове боб на килограм, като се дава шанс на хората да си взимат по малки количества от сортовете, тъй като едни са подходящи за салата, други за чорба, а трети – за пълнене на чушки или печене с ориз.

Картофите на Бъдни вечер могат да се изпекат в йенска тенджера на фурна, като в тях предварително се добави олио или зехтин и се овкусят с подправки. Малко чесън и копър за финал след печенето няма да дойдат зле. Друго традиционно ястие е картофената салата от варени патати. Просто към нарязаните на кубчета се добавя червен лук, препържено олио, магданоз и сол. Това е – ето предложение как да увеличите търсената бройка.

Киселото зеле се използва както за салата, овкусена богато с червен пипер, така и за увиване на постни сарми. А плънката е лесна – запръжка от лук в малка тенджерка на котлона, в която се добавя ориз с вода и се чака докато зърната абсорбират течността. В някои крайща на България слагат и стафиди. Подобна е плънката за пресни зелеви листа, леко омекнали в кипяща вода, както и за лозовите сарми. Запомнете – не Бъдни вечер не се сервират с кисело мляко.

Колкото до пълнените постни чушки с боб – това е може би най-вкусната част от традицията. Ако пиперките са сухи, попарете ги с вряла вода в съд с капак, за да омекнат. Бобът се вари до пълна готовност, отцежда се и се прави запръжка, като първоначално се пържи лукът, към него се добавят отцедените бобени зърна, а някои хора слагат и рендосан картоф или ситни кубчета моркови. Тук подправките са според предпочитанията – сол, черен и червен пипер, чубрица, джоджен, мащерка, девисил, риган. След това чушките се пълнят със сместа и се запечатват с брашно. После всичко тива в тавата.

Ако от варения боб остане, можете да го направите на салата. Отцеден, в него се прибавя нарязан червен лук и магданоз и се залива с попарено олио или зехтин. Малко сол и – готово. Вече сме с още едно ястие напред. Ето и примерна рецепта за постна салата с боб.

Тиквата и орехите – тук всичко е въпрос на фантазия, защото комбинацията от тези два продукта ще реши проблема с десерта. Домакините, които не разполагат с много време могат просто да изпекат тиквата и да я поръсят със захар, ядки и канела. А на онези, които им се занимава – могат да зарадват семейството с разкошен тиквеник. В някои крайща на България се прави тиквено пюре или постни тиквени сладки като печената тиква се намачка, добавят се в нея захар и ядки, прави се в различни формички и се запича докато захарта карамелизира сладкиша.

Не забравяйте и за традиционната содена питка, направена само с брашно, сода, вода и мая. Тя става с доста по-твърда кора от обикновения домашен хляб, но ароматът й е така познат в редица домове на Бъдни вечер.

И ако до тук ястията ви се виждат по-малко от 7 дори, не забравяйте, че на трапезата ще настаните любимата си салатка, предпочитана туршия и плодове за десерт. Ако импровизирате и с различни видове ядки, то сервираните блюда ще са и повече от 13. Остава само да се насладите на страхотна постна вечеря и да се порадвате на семейното разбирателство и уют в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен коледен микс от подправки за напитки и сладкиши

Подправка с канела, джинджифил, карамфил и още съставки, с която да направите празнични сладкиши, топли зимни напитки и любимите тестени храни.   виж още »

Добавете тиква към празничните сладкиши

Зимните сладкиши с тиква са страхотна сезонна идея за модерен десерт и празнична сладост на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.   виж още »

Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

Нетрадиционни десерти за Бъдни вечер – постни и модерни сладкиши.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта