Регистрация

Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

19 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 2501
Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

Нетрадиционни десерти за Бъдни вечер – постни и модерни сладкиши.

 

С наближаването на коледните празници започва все по трескава подготовка на менюто за Бъдни вечер. По традиция храната трябва да е постна, но за модерния човек е трудно да си представи 7, 9, 11 или 13 различни ястия, като никое от тях не съдържа животински продукти. И докато солената кухня разполага със зеленчуци, варива, семена, соеви заместители, то сладкишите са доста претенциозни. Дори в любимия шоколад има мляко, а и най-простичкият сладкарски крем се приготвя с яйца. Като решение остава традицията – щрудел, тиквеник или локумка. Но всяка година едно и също ли ще се сервира на близките? Затова потърсихме алтернатива на тези три десерта. Можете да си харесате някое предложение и да блеснете в нова кулинарна светлина пред познатите хора.

 

Десерт с ориз за Бъдни вечер. Познатото мляко с ориз не може да бъде спретнато за празника, защото съдържа животински продукт. Но не е задължително. Имате два варианта – да се спрете на алтернативно мляко – от соя, овес, бадеми, кашу, ориз или да използвате обикновена вода. Сладостта на десерта зависи от подправките и тук е вашият коз. Зима е. Най-уютно в този сезон е, когато в дома се носи аромат на канела, карамфил и джинджифил. Именно тях използвайте, освен необходимата захар, за да овкусите десерта си. Сварете измития ориз в 2,5 пъти повече течност, добавете захар 50% от грамажа на ориза и не пестете канела, карамфил и джинджифил. След като разпределите по купички и оставите да изстива, можете да украсите с поръска от канела, канелени пръчици, звездички анасон. Получава се постен зимен десерт с приятен вкус и елегантна визия.

 

Постни бонбони за Бъдни вечер. Време е да поработи чопъра. Харесайте си ядки и сушени плодове – орехи, лешници, бадеми, стафиди, фурми, сухи сливи и кайсии, череши. Вземете си и неподсладено какао на прах. Добавете мед и смелете всичко, което сте си избрали заедно. Ако е прекалено течно – добавете ядки, ако е твърде сухо – още мед. Можете да сипете лъжица ром или друг ароматен алкохол в сместа. После с ръце завъртате бонбони и ги овалвате в натрошени ядки или кокосови стърготини. Ето още едно постно предложение за десерт.

 

Напълнете фините кори с нестандартни продукти. Ако ви е омръзнало да редувате ябълки и тиква за бъдни вечер, но държите да има сладка баница, импровизирайте с плънката. Най-лесно е да сложите мармалад, ядки и листа мента. Намазнявате корите, пълните с избраната от вас смес и печете. Можете да вдигнете нивото като към мармалада добавите резени плодове – ананас или портокал, използвате ванилова захар, сушени плодове, парчета локум или захаросани плодове. Дори и тук може много да се импровизира. В някои краища на България се прави баница с грозде. Доста е вкусна, но си намерете прясно грозде без семки.

 

Постен десерт с грис или булгур. Това е по-нетрадиционен вариант на мляко с ориз, но обещава да е все така вкусен. Отново можете да ароматизирате с канела, джинджифил и карамфил или пък да заложите на любимата ванилия и какао. Вода или алтернативно мляко са идеални за варенето, но тук имайте предвид, че варивото поема по-малко течност от ориза. Затова се спрете на съотношението 1:1,5 за булгур и елда и 1:2 за гриста. Ако сварите в по-малко количество течност, след това можете да оформите на блат, да покриете с ядки и плодове и да запечете на фурна.

 

Печени плодове с мед и канела. Това е решение, което няма да ви представи като виртуоз в кухнята, но празниците освен за доказване на кулинарните способности са и за почивка. Ако не ви се вият баници или бъркат тенджери с варива, просто сложете добре измити плодове във фурната, поръсете с канела и захар, запечете до готовност. Покапете с мед след изваждане и поръсете пудра захар за разкош. Не е готварски шедьовър, но е вкусно, лесно и постно. Пък и по-полезно от тестените варианти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти за различни сарми на Бъдни вечер

Разнообразна плънка за зелеви и лозови сарми и хитри идеи за алтернативни листа за увиване на сармичкии.   виж още »

Добавете тиква към празничните сладкиши

Зимните сладкиши с тиква са страхотна сезонна идея за модерен десерт и празнична сладост на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.   виж още »

Модернизирана Бъдни вечер с “наденици“ и „млечни“ продукти

Сармите и пърженият боб се изместват от тофу и соеви наденички.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта