Регистрация

Добавете тиква към празничните сладкиши

23 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1591
Добавете тиква към празничните сладкиши

Зимните сладкиши с тиква са страхотна сезонна идея за модерен десерт и празнична сладост на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

 

Дългоочакваните зимни празници почукват с медени звънчета на вратата, а множество домакини обмислят с какво меню да зарадват обичаните хора по празниците. Разбира се, между традиционните сарми, пълнени чушки, бобени ястия, листата кисело зеле и стръковете праз лук се нареждат и десертите със сезонни плодове. А освен ябълките, крушите и дюлите, тиквата също е плод, който не бива да остава в забвение. Сладка, полезна и надарена да придобива различни текстури в ястията, тя е уникална есенна и зимна добавка към предястия, основни и десерти. А фактът, че е растителен продукт, позволява да бъде сготвена както в постен, така във вариант с животински продукти.


Любими десерти с тиква. Несъмнено тиквеникът, освен нарицателно за човешко поведение, си остава страхотна баница с плодове. Народната кухня познава още печената тиква на фурна, особено с мед, орехи и канела, която е мързелив полезен постен и нискокалоричен десерт.  Но кулинарният гений не бива да се ограничава само до тази класика. С добавка от тиква се прави крем-карамел, получават се вкусни тиквени мусове, правят се добавки към сладки, кексове, както и крем за пайове и всякакви видове тарталети и кошнички.


Вижте как сготвихме нестандартен домашен тиквеник с бисквити.


Ето и рецепта за банички с тиква за Бъдни вечер.


Подготовка на тиквата за сладкиши. В повечето рецепти тиквата не се ползва в суров вариант, тъй като изисква по-продължителна термична обработка, а и трябва да се постигне първоначалната мека текстура. Освен това при подгряване естествената захар в плода се карамелизира и се получават ароматни и много сладки карамелени тиквени "сълзи". Най-бързият вариант е на микровълнова фурна - режете на кубчета и печете до омекване. Дори и да готвите по-голямо количество, 10-тина минути ще са достатъчни. Варенето е простичко, ала водата отмива апетитния карамел и разкашква тиквата. Друг полезен начин е на пара, ала най-сладко си остава печенето на фурна. Тогава тиквата е по-гъста, защото е изпарила добре водата си, а карамелизацията е силна и ароматна. Но пък изисква най-много време.


Вегански и лактозни мусове с тиква. Независимо по кой начин сте избрали да сготвите тиквата, следва да я превърнете в сладкиш или част от него. За целта преминалата термична обработка тиква се смила на гъсто пюре, като се добавят ароматни подправки - канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, ванилия или каквото друго харесвате. Внимавайте - тези подправки са силни за чувствителното детско небце, затова с тях не бива да се прекалява. Отделно към пюрето се добавят масла и мляко. За вегански сладкиши се използва ядково или друго алтернативно, както и кокосово масло. Ако десертът не изисква да е постен - обикновените краве масло и мляко са идеални. Следва да моделирате сместа според нуждите.


Различни кремове с тиква. Можете просто да сервирате получения крем върху бисквити или да напълните с него тестени кошнички и формички. Ала ако търсите по-голям финес, прехвърлете крема в касерола. Подгрейте и разтворете желатин в него, ако не трябва да е постен. Ако пък търсите веганско решение - това е т.нар желин или вариантът с желиращият агар (намира се и под името агар-агар). И в двата постни случая кремът трябва да кипне, за да се активира желаторът. (ето как се прави подобен сладкиш) Желатинът пък се пресича и разваля, затова само се подгрява. С полученият мус можете да залеете, напълните или украсите по-фини и луксозни десерти. Пък ако тиквеното пюре ви е само за декорация - не го разводнявайте с мляко, ами го напълнете в пош или плик, резнете върха и рисувайте смело. Можете да смесите намачканата тиква с крем сирене, захар и масло, за да се получи нежен мус с плътен вкус, който лесно се моделира с пош. Пък и е пленително вкусен.


Тестени десерти с тиква. След като сте стигнали до момента с готвенето и намачкването на тиквата, можете да използвате получения крем за добавка към кексовем бисквити и други тестени сладкиши. Ще се изумите как се променя вкусът, ако към традиционната рецепта добавите няколко чаени лъжички от това пюре или го използвате директно като мокра съставка. В комбинация в олио и брашно се получава добро тесто за курабии дори и във вегански вариант. А кексовете и хлябовете стават неустоими с овкусяване от тиквено пюре - придобиват аромат на зима, ненатрапчива сладост и апетитен цвят.


Ето рецепта за сладък постен хляб с тиква


Вижте как сготвихме нестандартен домашен тиквеник с бисквити

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеи за сладкиши за Бъдни вечер

Нетрадиционни десерти за Бъдни вечер – постни и модерни сладкиши.   виж още »

Модернизирана Бъдни вечер с “наденици“ и „млечни“ продукти

Сармите и пърженият боб се изместват от тофу и соеви наденички.   виж още »

Традиционни български ястия за Бъдни вечер

Какво се слага на трапезата на Бъдни вечер и кои хранителни продукти са най-купуваните от българина за семейния празник?  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта