Регистрация

Създадоха идеалните банани

06 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 1798
Създадоха идеалните банани

Учени развъдиха най-сладките банани с ядлива кора и кокетен размер.

 

Представете си банан, богат на сокове, които наподобяват захарен сироп и радват небцето със своята свежест и сочност. Представете си го в модерния вариант „бейби“, в който екзотичният плод е средно с 2/3 по-мъничък от обикновените си събратя в хранителната верига. А накрая си представете как го хапвате, без да го белите. Именно това вкусно плодче се превърна в нов здравословен хит в Япония, пише БГНЕС.

 

Новият вид банани е кръстоска на местни японски фермери. Производителите първоначално целели да развъдят вид банан, който дава поне две реколти на година и зрее бързо. Така щели да решат проблема със задоволяването на вътрешното търсене без да се налага да прибягват до внос. Иновативната култура успява да завърже плод за два месеца и са нужни още 4 месеца до пълното узряване. Но това е само нейният търговски плюс.

 

Новите банани са по-малки. За съжаление производителите установили, че новият сорт банани не може да порасне до размерите на средноголям банан. Но за сметка на това предприели маркетингова стратегия да го обявят за модерен „бейби банан“. Така в пика на модата с бейби продукцията, се оказало, че малкият размер е доста по-предпочитан и особено радва децата, тъй като представлява една нормална тяхна порция плод.

 

Новите банани са сочни и вусни. Мнозина не харесват плода заради неговата сухота. При този японски сорт обаче жълтата сладост се оказва богата на сокове и по-скоро наподобява текстурата на пъпеш Медена роса. При отхапване устата се пълни със сокове и създава особено усещане за свежест. А за да си направите сок от тези банани, не е нужно да добавяте към тях вода или мляко, когато ги пасирате. Колко е натрапчива и сладостта им, потвърждават само онези, които са ги опитвали.

 

Новите банани се ядат с кората. Това като че ли е най-странната и интересна тяхна черта. Ципата им е много по-мека от обвивката на плодовете, с които сме свикнали. Лесна за сдъвкване и богата на витамини и минерали, тя е допълнителен колорит при хапването на плода, който носи и множество ползи за организма. Освен това сладостта й е една идея по-лека и се явява като балансьор в захарността. Пък и така вече няма да се чудите къде да изхвърляте банановите кори.

 

Новите японски банани са подходящи за термична обработка. Освен че могат да влязат в състава на сладкиши, те стават идеално запечени на фурна или грил тиган с все кората. Липсата на нужда от белене преди консумация ги превръща в идеална украса за десерти и ордьоври.

 

На лице е втората реколта от този вид плодове. Въпреки че 1 брой от тях струва цели 6 долара, се оказва, че търсенето е огромно, а бейби бананите си имат много почитатели. Затова следващата стъпка е увеличаване на насажденията и количеството на реколтата. За съжаление българинът едва ли скоро ще има шанс да опита модерните бананчета, тъй като производителите не предвиждат износ засега.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Радиоактивността в бананите е незначителна

Учени развенчават митовете за радиоактивност в бананите.   виж още »

Колко банани на ден може да се ядат

Два банана на ден е оптималната норма, с която се поддържа общото здраве, правилната перисталтика, здравата усмивка и балансираното тегло.   виж още »

Един банан на ден за здраве, щастие и бързи реакции

Пет причини да се яде банан всеки ден.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта