Регистрация

Радиоактивността в бананите е незначителна

02 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1555
Радиоактивността в бананите е незначителна

Учени развенчават митовете за радиоактивност в бананите.

 

Идва зима и сезонните български плодове се изместват от цитруси и екзотични алтернативи. Нашенецът толкова е свикнал да има банани целогодишно на пазара, че само разказите за комунистически километрични опашки за банани дават шанс да се оцени фактът, че този плод е на разположение. А той е идеален за междинно прихапване, детска закуска и дори пюриран на нектар, който да смени с по-полезна напитка кутиите с плодови сокове от магазина.

Как си направихме домашни палачинки от банани

Бананите съдържат радиация. Това твърдение накара любителите на плода да отвърнат очи от него, защото и без друго живеем в един токсичен свят. Въпреки че е самата истина, важно е да се знае, че тази радиация е в толкова пренебрежително малки количества, че човек би трябвало да изяжда по около 100 банана на ден, за да му се отрази. Останалото е спекулация, с която търговците се опитват да преразпределят вкусовете на клиентите към по-скъпи плодове с по-нисък срок на годност.

Бананаов крем-карамел – вкусен сладкиш без брашно

Колко радиация съдържат бананите? На този въпрос решиха да отговорят група от учени от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика като обяснят защо плода е практически безвреден. Бананът е богат на калий, като част от елемента съществува в плода под формата на изотопа калий-40, който има йонизиращо излъчване. За сравнение обаче процедура като компютърната томография, която е одобрена за широко приложение, създава облъчване, равняващо се на над 70 000 банана. Дозата радиация, която се крие в един банан, е 0,0778 микросиверта. Следва, че допустимото безвредно въздействие на атомните централи се явява равно на изяждането на 2500 банана, а за да се „облъчим“ с банани до вредно ниво, трябва да изядем 35 милиона плода. Ето защо спекулациите с радиационните банани са неоснователни.

Освежаваща здравословна напитка с банани, целина и ябълки

Всъщност бананите са много полезни. Въпреки че са доста калорични и съдържат високо ниво на захари и нишесте, които не се препоръчват при диабет, наднормено тегло и режими за отслабване, бананите са богати на ценни и незаменими витамини и минерали, които е добре тялото да получава от естествени източници, каквито са плодовете. В 100 г банани има почти всички витамини от групата В, голямо количество витамин С, витамини А, Е и D. Съдържа се още желязо, калий, калций, магнезий, мед, фосфор, манган, селен и има близо 3 г. фибри. Плодът ще зарадва тялото и с малки дози полезни мазнини, както и разнообразие от значими аминокиселини. Затова хапването на 1-2 банана на ден, особено ако се консумират на гладно, е в рамките на полезното дори и за хората, които трябва да внимават с приема на въглехидрати.

Бананов мус чиа – нещо полезно за закуска или прихапване

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко банани на ден може да се ядат

Два банана на ден е оптималната норма, с която се поддържа общото здраве, правилната перисталтика, здравата усмивка и балансираното тегло.   виж още »

Не изхвърляйте нишките на бананите

Безвкусните влакна между ядливата сърцевина на банана и обелката съдържат витамините и минералите на плода в концентриран вариант.   виж още »

Създадоха идеалните банани

Учени развъдиха най-сладките банани с ядлива кора и кокетен размер.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта