Регистрация

Колко банани на ден може да се ядат

27 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1833
Колко банани на ден може да се ядат

Два банана на ден е оптималната норма, с която се поддържа общото здраве, правилната перисталтика, здравата усмивка и балансираното тегло.

 

Бананите са вкусен и питателен плод, който тепърва навлиза в сезон. Засищащите му качества го правят идеална плодова закуска или междинно хранене, а сладкият му вкус кара малки и големи да го предпочитат не само в натурално състояние, но и като добавка към сладкиши, смутита и шейкове, сладки тостове и зърнени закуски. Полезните му качества пък го окичват с медала „здравословен продукт“, като още един позитив на плода. Но се оказва, че прекаляването с банани може да бъде рисково. Затова експертите препоръчват до два банана на ден, а диетолози допълват, че е добре те да бъдат консумирани самостойно и на празен стомах.

Бананите предизвикват кариес. Плодът съдържа много захари и едновременно с това бактерии, които атакуват емайла. Въглехидратните храни като цяло се славят с риска за зъбите, защото захарите омекотяват най-горния слой на зъбите. Но бактериите в банана проникват през този горен слой и разрушават на по-дълбоко ниво. Затова най-добре след консумация на банани изжабурете устата си. Не мийте с четка, защото омекотеният емайл ще се нарани.

Бананите могат да доведат до покачване на килограми. Въпреки че са полезни и спадат към плодовото семейство, бананите са пълни със захари и съдържат голямо количество въглехидрат под формата на нишесте. В 100 г банани има 90 калории, 2,5 г диетични фибри и около 13 г захар. Среден по размер банан тежи около 120 грама в ядливата си част.  От една страна зарежда тялото с полезни и нужни фибри, но от друга се явява като сладка калорийна бомба. Ето защо два банана на ден са страхотно решение за полезна храна, но ако се увеличи дозата, тялото се натоварва.

Бананите могат да предизвикат мигрена. Тук също е въпрос на количество, защото в узрелия и ярко жълт плод се образува веществото тирамин, причиняващо главоболие и мигретични състояние. Количеството му се увеличава със степента на зреене, затова в меките банани, които се използват предимно за палачинки или смутита, то е най-много. Все пак с два броя на ден няма риск.

Бананите лекуват запек и успокояват червата. Диетичните фибри в тях действат много добре на стомаха, стига обаче той да не е силно раздразнен. Плодовете се препоръчват при хроничен запек с изричното условие да се хапват сутрин на гладно и по 1 брой. Увеличаването на количеството пък се използва в лечебни режими след диария, когато стомахът се е успокоил, но все още не е нормализирана функцията на червата. Тогава можете да ядете дори и по 3 банана на закуска. Количеството на нишестето в този случай се увеличава и създава естествена тапа.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Радиоактивността в бананите е незначителна

Учени развенчават митовете за радиоактивност в бананите.   виж още »

Не изхвърляйте нишките на бананите

Безвкусните влакна между ядливата сърцевина на банана и обелката съдържат витамините и минералите на плода в концентриран вариант.   виж още »

Създадоха идеалните банани

Учени развъдиха най-сладките банани с ядлива кора и кокетен размер.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта