Регистрация

Един банан на ден за здраве, щастие и бързи реакции

25 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1199
Един банан на ден за здраве, щастие и бързи реакции

Пет причини да се яде банан всеки ден.

 

Бананите са отричани от диетолозите заради високата си калоричност (в 100 г се съдържат 90 Kcal), голямото количество нишесте (5,8 г в 100 г продукт) и захари (12,23 г на 100 г). Но няма спор, че вкусните продълговати плодове са доста полезни. Богати са на каротини, витамини от групата В, витамин С, Е и К, както и на микроелементите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган и селен. Определено бананът е по-добро решение за прихапване от филия хляб, купа ориз, чифт кюфтета или картофено пюре. А ето и какви облаги ще получи тялото и здравето ви в допълнение към вкусната, лека и засищаща храна.

 

1. Бананите повишават доброто настроение. В тях се съдържат 30% от препоръчителната дневна доза витамин В6. Наричан още пиридоксин, той повлиява на отделянето на един от хормоните на щастието – серотонин. Ето защо половин час след хапването на банан за закуска човек може да усети безпричинна поява на енергия и прилив на щастие. А това състояние ще продължи няколко часа – достатъчно време да изпълни ежедневието с добро настроение.

 

2. Бананите помагат на съня. Същият този серотонин се съдържа или провокира от повечето таблетки за спокоен сън. Ако преди лягане нивата на серотонина са високи, това гарантира спокоен, дълбок и качествен сън, по време на който тялото ще се регенерира адекватно. Макар и да не е особено полезно да се хапват плодове късно, ако изядете един банан на гладно преди лягане, поне ще се наспите хубаво.

 

3. Бананите поддържат бързината на реакциите. Дали в службата, в отглеждането на децата или просто в шофирането до магазина, бързите реакции са от особено значение за правилното и адекватно изпълнение на задачите в ежедневието. Е, бананът ще ви ги гарантира. Пък наред с това и засища идеално като междинна закуска, хапнат самостойно.

 

4. Бананите борят умора и депресия. Комбинацията от витамини от групата В и витамин С е уникална за поддържане на общото здраве. Освен прилив на енергия, тя е и катализатор на позитивни мисли. Проучвания доказват, че високите нива на позитивизъм намаляват опасността от рак и инсулт, както и помагат за по-бързото оздравяване на инфекции и общи болести като настинка например.

 

5. Бананите се грижат за красотата. Те съдържат голямо количество фибри, които спомагат за храносмилането и оттук идва диетичният им ефект. Комплексът от витамини се грижи за здравето и омазняването на кожата, поддържа косата и растежа на ноктите. В допълнение каротините повлияват благоприятно на зрението и сърдечно-съдовата функция. Ето защо, дори и в сезона на пресните родни плодове, можете да хапвате по един банан на ден.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не изхвърляйте нишките на бананите

Безвкусните влакна между ядливата сърцевина на банана и обелката съдържат витамините и минералите на плода в концентриран вариант.   виж още »

Създадоха идеалните банани

Учени развъдиха най-сладките банани с ядлива кора и кокетен размер.   виж още »

Зимни маски за лице с банани

Разчитайте на банана да направи кожата ви гладка, мека и еластична. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта