Регистрация

Съветите на Др. Соня Наранг за хранене през зимата

27 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 1492
Съветите на Др. Соня Наранг за хранене през зимата

Откажете се от пържените храни и наблегнете на ядки в студените месеци, за да сте здрави и да изглеждате добре, съветва индийският хранителен експерт.

Зимата е сезон, в който страдаме от дефицит на пресни плодове и зеленчуци. Но и телата ни са свикнали да търсят по-тежка храна в студеното време – най-малко защото са нужни повече калории, за да се стоплим. Не бива обаче да набавяме необходимата енергия от тежки ястия, а да бъдем адаптивни към висококалоричните полезни храни, съветва Др. Соня Наранг – титулован експерт по хранене и диететика, ръководител на една от най-известните индийски клиники за здравословен начин на живот и създаване на индивидуални хранителни режими за здраве.

Според експерта правим голяма грешка като наблягаме на пържено през зимата. Това са вредни за тялото мазнини, които предизвикват неблагоприятна киселинна среда в стомаха. Те пречат на усвояването на витамините и минералите от храната и по този начин лишаваме тялото си от и без това малкото полезни вещества в зимното меню.

Пърженето може да се замени с варене или печене, за да се чувстваме по-добре, обяснява диетоложката. Тогава имаме по-голям шанс да запазим алкално-киселинния баланс в стомаха си, а оттам и усещането за щастие и удовлетвореност, което се потиска и без друго от студеното време. Ще можем също да се насладим на действието на полезните вещества в организма, който ще се погрижат за укрепването на имунитета и общатата физическа здравина.

Да си правим полезни сладкиши, съветва Др Наранг. Според специалиста това са десерти, в които се залага на семена и кисело мляко. В тях НЕ се добавя бяла, а тръстикова нерафинирана захар. Тя е богата на желязо и много по-полезна. Добре е също да се запасим със сусам, който да бъде основна съставка на сладките изкушения, които си готвим. Малките семенца ще ни спасят от оксидативния стрес. Ако си намерите качествена цейлонска канела, слагайте и от нея. Тя предизвиква позитивен прилив на енергия.

Ядки и семки са задължителните продукти в зимната диета. В тях има голямо количество полезни мазнини и много минерали, които са лесноусвоими от тялото. Освен това микроелементите се допълват така, че да могат да бъдат абсорбирани напълно. Омега 3-мастните киселини в тях са благодат за изсъхващата коса и кожа в студеното време. Затова си добавяйте към супи и салати сурови сланчогледови и тиквени семки, орехи, кашу, бадеми. Можете да си ги хапвате в чист вариант между храненията за залъгване на глада или да поръсвате с тях млечната си закуска. (Кисело мляко с много семена)

Не забравяйте за морковите през зимата. Те са благодат за очите и кожата заради високото си съдържание на каротин (провитамин А). Същото важи и за тиквата. Оранжевият цвят на тези зеленчуци е всъщост вида на вашето зимно здраве. Възползвайте се от него, съветва експертът по хранене и диететика. (Печена тиква с ядки и бисквити)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хрускането на ледени висулки е опасно за здравето

Ядене на сняг и ядене на ледени висулки може да разболее от тежки стомашни инфекции.   виж още »

7 продукта в мъжкото меню през зимата

Кои храни трябва да си хапват представителите на силни пол щом времето застудее. виж още »

Зимна диета с два вида риба

Погрижете се за красивата си външност и здраво тяло с морска и речна риба. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта