Регистрация

Хрускането на ледени висулки е опасно за здравето

10 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2115
Хрускането на ледени висулки е опасно за здравето

Ядене на сняг и ядене на ледени висулки може да разболее от тежки стомашни инфекции.

 

Зимният студ дойде, а с него във все повече части на страната паднаха снегове и се образуваха красиви ледени висулки. Красивите парчета лед често напомнят любимия летен десерт – сладоледа и подканят да се хрусне поне връхчето им, което с приятно хрупкане ще е разтопи в устата, оставяйки свежест. Децата пък обичат да ловят снежинки с уста, а някои по-немирни малчугани дори загребват шепа сняг и си я пъхват в муцунката докато родителят не е вторачен в тях.

 

Близането на лед не застрашава гърлото. Ако сте притеснени, че мъникът или порасналото дете ще простуди гърлото си, ближейки ледена висулка, това трябва да е най-малкият ви проблем, обясняват руски лекари, цитирани от БГНЕС. При близането на лед до гърлото достига разтопена и стоплена в устната кухина вода, която едва ли ще предизвика разболяване или дразнения. Поне в това отношение не бива да се притеснявате, съветват специалистите, но предупреждават, че има друг риск, който малцина оценяват по важност.

 

Снегът и ледът съдържат опасни за стомаха вируси. Това е истинската причина поради която си заслужава да направите забележка на нехайника, понечил да се храни със сняг и лед. Освен редицата нечистотии, за които ще разкажем по-късно, в замръзналата или заснежена вода летаргират вируси, които могат да бъдат погълнати. Попаднали в стомаха под влиянието на благоприятната температура те се раздвижват и оживяват. А някои от тях са склонни да причинят опасни вирусни инфекции на стомаха и червата, водещи до обезводняване и болничен престой. Затова не разваляйте прекрасните си зимни изживявания, поемайки риска да ядете сняг и да ближете ледени висулки.

 

Снегът и ледът са доста замърсени. Не се успокоявайте дори и когато сте на планина и в пухкавите преспи няма следи от човешко присъствие. И тези снегове и ледове носят градски замърсявания, както и съдържат вируси и бактерии. Все пак облаците се движат, а в тях се събират и остатъци от градския живот – микроби, прахови частици, тежки газове. Така че не можете да знаете откъде всъщност идва този сняг, само като отсъдите къде се намира сега.

 

Някои висулки се образуват от стичания на вода по стрехи или клони. Ето още една причина да не се насладите на естествената ледена близалка без глутен, консерванти, лактоза, подсладители. Докато водата се стича и замръзва, тя прихваща в капана си ръжда и замърсявания от покриви и улуци или събира микроорганизми от птичи изпражнения. Сега отново помислете дали това е най-подходящата храна за споделяне на зимно настроение!

 

А ако усетите силни стомашни болки или се появи диария и повръщане след консумация на ледени висулки и сняг, своевременно потърсете медицинска помощ, съветват лекарите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съветите на Др. Соня Наранг за хранене през зимата

Откажете се от пържените храни и наблегнете на ядки в студените месеци, за да сте здрави и да изглеждате добре, съветва индийският хранителен експерт. виж още »

Как зимата ни помага да отслабнем

Когато навън е студено, се храним много по-рядко с фаст фууд на открито, а чрез треперенето горим и допълнителни калории. виж още »

Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

Недостигът на витамин D през студените месеци води до проблеми в двигателно-упорния апарат, кожата и ставите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта