Регистрация

Студените храни и напитки причиняват „студено главоболие“

25 Aug 2022   /   nina123   /   Видяна: 1065
Студените храни и напитки причиняват „студено главоболие“

Атипично главоболие се появява от приема на студени продукти в топлото време.

 

Понякога през лятото главоболието се появява внезапно и може да достигне до остра степен за няколко минути. След това си отива като бяло облаче над морския бряг, но остава притеснението, че ще се появи отново. А защо въобще е имало главоболие? Мнозина го отдават на жегата, дехидратацията, умората под слънчевите лъчи дори и по време на лятната почивка. Да, това може да са причини за главоболие, но учени, цитирани от foodscience обясняват, че главоболието може да се дължи и на опитите за разхлаждане през лятото.

Студените напитки и храни водят до главоболие. Ефектът е описан още в началото на 90-те години на миналия век, но все по-често симптомите се улавят от медици в наши дни. В науката повята на тъпа болка в главата с възможност да достигне до силна след консумация на студени ястия и питиета е наречена „СТУДЕНО ГЛАВОБОЛИЕ“. И причината наистина е в температурата на онова, което човек слага в устата си.

Студеното главоболие се появява предимно през лятото. Причината за него не е установена напълно, но се смята, че това е реакция на организъм, който пребивава в много топла сред и внезапно получи студен стомашен пълнеж. Толкова постоянно топло време има само през лятото, когато и е сезонът на охладителните напитки, айс кафетата, студената бира и сладоледите. Най-често се случва след поглъщане на бира или сладолед на плажа. Болката се появява и след радостта от приятен коктейл с много лед, а пострадалите погрешно я отдават като причина от алкохола.

Кой страда от студено главоболие? Изследванията на явлението са много трудни, тъй като първопричината за появата на болезнения дискомфот се бърка. Доказано е обаче, че само някои хора страдат от студено главоболие, а щом се прояви веднъж, продължава да се появява при консумация на твърде студени храни и напитки в жегите. Най-често обхваща хора със стомашни проблеми като гастрит и язва, както и страдащите от хронично главоболие или мигрена. Напълно здравите са по-защитени, но не е невъзможно и при тях да се отключи реакцията, добавя диетологът и хранителен експерт Наталия Кургулова.

Как се лекува студено главоболие? За съжаление все още няма медикаменти, които да спрат болката след прием на студени храни и напитки, но експертите съветват към симптома да се подхожда с традиционните медикаменти за потискане на главобол. Разбира се, хората, които вече са отчели, че имат този проблем, не бива да приемат твърде студени ястия и питиета особено в топлото време. За тях превенцията е хранене и пиене на продукти не по-студени от 10 градуса.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сангрия – испанският летен нискоалкохолен коктейл за разхлаждане

Рецепти за домашна сангрия и какво може да се добави в този лек алкохолен коктейл, за да се разхлади лятото по най-приятния начин.   виж още »

Домашни безалкохолни разхладителни напитки с газирана вода

Безалкохолни коктейли с газирана вода за горещото време.   виж още »

Студеният чай руши кости и зъби

Флуоридът в свежата безалкохолна негазирана лятна напитка надхвърля допустимите норми с до 125%. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта