Регистрация

Сангрия – испанският летен нискоалкохолен коктейл за разхлаждане

14 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 958
Сангрия – испанският летен нискоалкохолен коктейл за разхлаждане

Рецепти за домашна сангрия и какво може да се добави в този лек алкохолен коктейл, за да се разхлади лятото по най-приятния начин.

 

Сангрията е традиция в испанската и португалската кухня. Според регламент на ЕС само напитки, направени в тези две страни с традиционните за района вина и сезонни плодове могат да носят името Сангрия. Но дори и да не се намирате в Испания, българският пазар позволява да си направите у дома автентична сангрия – все пак доста от плодовете са испански внос, а испански вина могат да се намерят навсякъде. Ако пък не сте толкова придирчиви, просто заложете на качествени плодове и хубаво вино. А останалото е фантазия и въпрос на вкус. Защото традиционната сангрия може да е една, но вариантите за импровизация са стотици.

Какво представлява традиционна сангрия? Летният алкохолен коктейл се приготвя по традиция с червено вино от Темпранийо, сорт Гаранча. Задължително се добавя газирана вода, парчета портокал и портокалов сок, захар, ликьор и плодове. Сервира се силно охладена с много лед. Прави се като сокът на ½ портокал се изстисква в кана от 1,5 л. и се добавят 4 с.л. бяла кристална захар. Следва да се разбърка до разтваряне на захарта и да се налеят 150 мл портокалов ликьор и 400 мл от червеното вино. Оригиналната рецепта позволява допълване с плодове, нарязани на парчета по избор, като задължително се прибавят парчетата от другата половина портокал. Долива се с газирана вода, разбърква се нежно и се прибира в хладилник. Поднася се с лед.

Вино за сангрия. Ако ще приготвяте напитката вкъщи, можете да импровизирате с виното. Любопитен факт е, че на повечето места по света извън Испания и Португалия сангрията най-често се прави с полусладко розе. Ако сте фенове на белите вина и се радвате на техния по-силен разхладителен ефект в жегите, не дръжте на традицията, а си пригответе коктейла с бяло вино. Каквото и да изберете обаче, помнете, че виното трябва да е качествено и пивко, за да бъде такъв целият коктейл.

Плодове за снагрия. Освен задължителният портокал дори и в Испания и Португалия импровизират според сезона. Най-често се добавят парчета нектарини или праскови, резени лимон, ананас, ябълки, череши, ягоди, круши, цели боровинки, сини сливи. По желание можете да налеете в напитката и плодов сок, който да подсили сладникавостта. В Източна Европа е прието да се прибавят сок и кубчета диня, а в някои заведения дори замразяват парчетата диня, за да придадат още по-разхлаждащ ефект.

Ликьор за сангрия. Ако пък портокаловата нотка ви идва прекалено силна, можете да заложите на амарето (бадемов ликьор) или пък друг плодов ликьор. Историята познава случаи на сангрия и с други видове твърд алкохол. С уиски не е така примамливо, за любимата ракия и дума да не става, но пък с бял или червен ром се връзва доста добре. Някои ентусиасти използват кафе ликьор или пиня колада. Много внимавайте с комбинациите, защото питието може да бъде лесно опропастено с лошо преценените смеси от иначе хубави продукти.

Още добавки към домашна сангрия. И ако сте се отказали напълно да спазвате етикета за направа на сангрия, то се сещате, че можете да нарушите и пропорциите. За балканския нрав един алкохол трябва да е силен, затова се отпуснете да прекалите с количеството вино или ликьор. Повече сладост пък ще получите от добавката на още захар, захарен сироп, мед, и ароматния кленов сироп, с който отново е добре да дегустирате преди да използвате. Листа мента, пръчица канела, резени джинджифил, звездички анасон, шушулки кардамон – ето най-често срещаните добавки, целящи да постигнат идеалния вкус. Опитайте и вие.

А ако вече сте си направили домашна сангрия и сте харесали собственото си кулинарно изобретение в испански стил, споделете на нашата фейсбук страница снимки, съставки, пропорции и впечатления от крайния ефект.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Студените храни и напитки причиняват „студено главоболие“

Атипично главоболие се появява от приема на студени продукти в топлото време.   виж още »

Три свежи летни напитки за горене на мазнини

Разхлаждащи коктейли за сваляне на килограми с приятен летен вкус и свежест.   виж още »

Видове хладилни чанти и за какво се използват

Най-подходящите хладилни чанти според повода – практичният начин да запазите продукти свежи и добре изстудени.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта