Регистрация

Солта където не я очакваме

08 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1144
Солта където не я очакваме

Полезни храни с високо съдържание на сол.

 

Солта е бял убиец, който косвено погубва живота на стотици хиляди души по света всяка година. СЗО от десетилетие алармира, че зад зачестяващите случаи на сърдечно-съдови проблеми, затлъстяване, диабет, наднормено тегло, проблеми със зрението и дори депресивни състояния застава солта. Натриевият хлорид (готварската сол) е жизненоважен елемент за живота и поддържането на добро здраве, ала само когато се консумира в адекватни количества - около 3 грама на ден. Но в модерните общества съвременният човек поглъща между 10 и 15 грама сол дневно. А тя се „отблагодарява“, атакувайки сърцето, мозъка, очите, нервната система. Дори и хора, хранещи се сравнително здравословно, пак успяват да надвишат референтните стойности на консумация на сол, защото често пропускат да я отчетат в някои уж полезни или сладки храни. Истината е, че солта е навсякъде. Ето някои продукти, които я съдържат в големи количества, без тя да се усеща.

 

Консервираните храни са много богати на сол. Солта е сред най-употребяваните консерванти днес. Ето защо всяка консерва, която отворите, съдържа доста натриев хлорид. Дори в полезните боб, грах, сладка царевица, нахут, където солеността не се улавя от небцето, ще откриете, че в 100 г продукт се съдържат между 1,5 и 3 гр. сол или иначе казано - дневната доза. За да се ориентирате - четете етикета. По закон точните количества се отбелязват на опаковката, за да може всеки сам да си прецени дали и колко от стоката да консумира.

 

Сладкишите съдържат доста сол. Преди няколко столетия французите откриват, че добавянето на щипка сол към сладкарско изделие отваря много повече вкусовете му. Днес солта се добавя не само като естествен подобрител на вкуса на десертите, но и като гарант за по-дългия им срок на годност. Ще се изумите, че в 100 г обикновени вафли има над 2 грама сол. Ако вече говорим за шоколадови изделия, солта е повечко. Намира се още в маслените кремове и тези на яйчена основа, особена апетитност придава на карамелените сладкиши. А в самите теста пък е сред основните съставки.

 

Сол има в тестото. Независимо дали е пухкав бял хляб, алтернативно печиво с тъмни и пълнозърнести брашна, блат за десерт, фунийка за сладолед или курабийка - в него има сол, защото всяко тесто изисква добавката на сол, за да се активизират свойствата на набухвателите. В 100 г бял хляб има около 1,5 г сол. В крекери, сухари, солети и др. - около 2 грама, ако са неовкусени. Добавена сол ще откриете в порцията си гранола или овесени ядки, в пакетираните сурови ядки и сушени плодове - друго свойство на солта е да издърпва влагата и водата. Така апетитните продукти от естествен произход не мухлясват при престоя си в пликчето.

 

Добавената сол в млечните продукти е в големи количества. Маслото, сиренето и кашкавалът са пословични със съдържанието си на сол, защото тя е сред базовите продукти за направата им. Но ще се изненадате, че в по-полезните обезмаслени протеинови варианти като моцарела и извара също се съдържат големи количества. Докато в моцарелата солта е между 0,5 и 0,9 г на 100 г продукт, то в изварата достига до 3 г за същото количество. Да не подминаваме и соевото сирене, което не е млечен продукт, но се приема за сирене за вегани. В него също има около 3 грама сол, използвани за да извлекат мокрите от сухите съставки.

 

Сол в месните деликатеси. И тук очакванията са оправдани - в колбасите не е тайна, че има доста сол, но изненадата е, че тя може да е дори повече в сушените и пушени варианти на меса и риба, често предпочитани от трениращите заради ниското съдържание на вредни мазнини и високото количество протеин.

 

Естествена сол в зеленчуците. Нови изследвания доказват, че при консумация на зеленчуци три пъти на ден в количества между 200 и 350 г на порция, човек може да си набави нужните на организма соли в много по-естествен и натурален вариант, отколкото при посягане към солницата. Листните зеленчуци съдържат голямо количество сол, напълно щадяща към тялото и „сервирана“ с още вещества, благоприятстващи усвояването ѝ. Опитайте да изпиете 100 мл сок от стебла целина. Ще усетите силната соленост, без да сте добавяли нищо към изцедената напитка. При интензивни тренировки и обилно потене обаче това количество не е достатъчно. Фитнес маниаците и спортистите често прибягват към напитки със соли. Ако обаче не сте хвърлили шепа пот на пътеката или в сауната, не посягайте към тези оводнители, защото макар и полезни, те биха били вредни за вас.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представлява черната сол и защо е полезна?

Ползи от консумацията на черна сол и как се разпознава истинската черна сол?   виж още »

СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

По данни на Световната Здравна Организация над 2,5 млн души годишно няма да загубят живота си, ако хората намалят консумацията на сол с 30%.   виж още »

Полезни храни, които обаче съдържат доста сол

Производителите често пренасищат уж полезните храни с много соли, за да удължат срока на годност или да използват подправката като естествен консерван виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта