Регистрация

СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

17 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1355
СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

По данни на Световната Здравна Организация над 2,5 млн души годишно няма да загубят живота си, ако хората намалят консумацията на сол с 30%.

 

В разгара на бедствието с covid-19 Световната Здравна Организация (СЗО) посочи един доста по-тих, но и фатален със своя леталитет убиец, който всеки човек доброволно слага на трапезата си и в храната на близките. Това е солта, а липсата на осведоменост какво причинява тя, е главна причина хората да осоляват добре своите ястия, без да изпитват вина или притеснение. Затова СЗО представи данни от свои проучвания, проведени през последните години.

 

Прекомерната консумация на сол убива милиони души всяка година. Приетата за здравословна норма е 5 грама сол на ден за пораснал здрав организъм, но това е твърде много, споделят експерти от организацията и предлагат тази норма да се свали на 2,5 грама дневно. Според статистиката всяка година 2,5 млн. души няма да умрат, ако понижат консумацията на сол само с 30%.

 

Защо е важно да се намали солта? Тя е един от основните виновници наред с алкохола, тютюнопушенето, пържените храни и мазнините, които предизвикват инфаркт, инсулт и множество сърдечни проблеми. Освен това прекалената консумация на сол повишава чупливостта на кости и стави, пречи на функцията на мозъка и очите, състарява кожата и вътрешните органи. Добре е да се консумира в минимални количества. От Световната Здравна Организация препоръчват пет стъпки. Ето кои са те:

 

1. Започнете да намалявате солта в домашните ястия. Когато готвите, заложете на други подправки да бъдат носители на вкуса – магданоз, копър, чесън, кориандър, черен пипер, лют пипер или сос. Така няма да усещате нужда от солене и постепенно ще свикнете с по-безсолна храна.

 

2. Не слагайте сол на масата. Така ще се изкорени навика за досоляване на храната. Малцина са склонни да станат от трапезата по време на хранене, за да си посолят блюдото.

 

3. Четете на опаковката на купените храни и продукти какво е съдържанието им на сол. Ако е прекалено голямо, откажете се от тази стока още преди да сте я сложили в пазарската си торба.

 

4. Изкисвайте пресолените продукти. Не с всичко е възможно, но можете да обезсолите бялото сирене във вода и да измиете маслините, киселите краставички и туршията преди консумация. Така ще намалите с над 50% солеността на някои храни.

 

5. Избирайте пресни плодове и зеленчуци пред консервирани. В тях няма сол за разлика от вариантите в буркани, консерви и найлонови опаковки. Доста по-здравословно е.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Солта където не я очакваме

Полезни храни с високо съдържание на сол.   виж още »

Признаци за прекаляване със сол

Пет признака, че ядете твърде много сол.   виж още »

Прекаляваме със солта без да разберем

Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта